20 nov. 2021 | 12:35

Acest nou implant cerebral transformă gândurile în text: cine e cel mai rapid dactilograf mintal

ACTUALITATE
Acest nou implant cerebral transformă gândurile în text: cine e cel mai rapid dactilograf mintal

Oamenii de știință de la Stanford au dezvoltat un implant cerebral care îi permite unui om cu mâinile paralizate să „taseze” până la 90 de caractere pe minut, doar gândindu-se la cuvinte.

Cercetătorii și-au publicat descoperirile în Nature și le-au prezentat la WE Summit, o teleconferință științifică găzduită de Tencent, potrivit South China Morning Post.

Sistemele de implant mai vechi se bazează adesea pe pacienții care mută cu mintea un cursor pe anumite caractere de pe o tastatură digitală. Cu toate acestea, noul implant neuronal Stanford i-a permis unui pacient să tasteze imaginându-se scriind un cuvânt cu mâna. Astfel, un algoritm de inteligență artificială a decodificat apoi semnalele neuronale și a afișat cuvântul pe un ecran.

Acest implant cerebral ar putea intra în rândul electronicelor de larg consum

Echipa a combinat sistemul de implant neuronal cu o funcție de autocorecție care a rezultat într-o rată de precizie de 99%, conform SCMP, care ar fi impresionantă chiar și pe o tastatură obișnuită. Ei susțin acum că bărbatul este acum cel mai rapid dactilograf din lume.

„Acesta este doar vârful aisbergului”, a spus neurologul de la Stanford, Krishna Shenoy, la conferință, potrivit SCMP. „Când înțelegem cu adevărat creierul prin neuroștiință în următoarele decenii, ar trebui să ne putem descurca mult mai bine într-o varietate mai largă de sarcini”.

În mod intrigant, Shenoy a spus că cea mai mare provocare cu care se confruntă acum cercetătorii de implanturi neuronale este comercializarea, aliniindu-l cu companii precum Neuralink de la Elon Musk în încercarea de a împinge implanturile cerebrale din medicină și în domeniul electronicelor de larg consum.

Cum convingeți oamenii că implantarea senzorilor cu electrozi în creier este sigură? Mai mult decât atât, cum faci operația cu implant neuronal – care este incredibil de costisitoare – mai accesibilă?

Pentru a realiza acest lucru, Shenoy speră că companiile private vor investi mai multe resurse în cercetarea și dezvoltarea sa.

„Este poate cea mai dificilă dintre toate provocările”, a spus Shenoy, potrivit SCMP. „Acolo este nevoie de oameni foarte speciali, ca să se concentreze cu adevărat pe aceste probleme și să-și investească banii și acolo, de exemplu, Elon Musk și Neuralink au într-adevăr un impact uriaș, deoarece fac posibil ca multe companii să primească finanțare prin arătarea a cât de importantă este această zonă”.