Acest material revoluționar poate face computerele invizibile și nu numai. Cum l-au creat cercetătorii

Acest material revoluționar poate face computerele invizibile și nu numai. Cum l-au creat cercetătorii

Cercetătorii de la Centrul de excelenţă ARC în viitoarele tehnologii electronice cu consum redus de energie (Australia) au dezvăluit într-un studiu publicat recent în Nature Electronics un potenţial material revoluţionar din care ar putea fi create ecrane invizibile, pliabile şi eficiente energetic.

Un nou studiu, publicat săptămâna aceasta, ar putea deschide calea către dispozitive electronice transparente revoluţionare. Acestea ar putea fi integrate în sticlă, în afişaje flexibile şi în lentile de contact inteligente, aducând la viaţă dispozitive futuriste.

De câteva decenii, cercetătorii au căutat o nouă clasă de electronice bazate pe oxizi semiconductori, a căror transparenţă optică să permită fabricarea unor dispozitive complet transparente. Dispozitivele pe bază de oxizi ar putea fi utilizate atât în electronica de putere, cât şi în tehnologia comunicaţiilor, reducând amprenta de carbon a reţelelor noastre de utilităţi.

Astfel, o echipă de oameni de ştiinţă a creat un cristal ce poate aduce aproape de realitate ecranele invizibile şi pliabile. Dioxidul beta de telur, dezvoltat într-un deceniu de cercetare, este un material semiconductor de 200.000 de ori mai subţire decât firul de păr, având o densitate de doar câţiva atomi, şi care se evidenţiază prin faptul că e la fel de rapid ca semiconductorii din siliciu.

Acest material este eficient din punct de vedere energetic

Materialul poate fi folosit în fabricarea unor panouri solare care să capteze razele UV şi radiaţiile infraroşii. Autorul studiului, Dr. Torben Daeneke, anticipează că dioxidul de telur beta dublu stratificat va avansa rapid făcând posibilă fabricarea de lentile de contact cu display integrat, ce se pot conecta la internet.

„În viitorul îndepărtat ar putea fi o opţiune. În prezent, tehnologia pentru lentile de contact este concentrată asupra aplicaţiilor biomedicale. Se lucrează acum la dezvoltarea unor lentile de contact smart pentru a măsura indicatori medicali precum nivelurile de glucoză. Poate fi de un imens ajutor pentru diabetici.   Funcţionalitatea acestor dispozitive depinde de electronice rapide transparente. Materialul nostru s-ar putea dovedi util pentru procesare de date în cadrul unor dispozitive electronice, dar şi pentru controlul acestora printr-un display integrat.”
Dr. Daeneke

Aplicaţiile materialului pot fi vaste de la electronice pentru casă, publicitate şi dispozitive încorporate în transportul public, maşini. Dar și ferestre inteligente care se transformă într-un TV smart plat pliabil. Și, de ce nu, materialul ar putea fi folosit la panourile solare de pe Lună sau Marte.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: