Acest lucru a salvat planeta, acum trei decenii: scenariul apocaliptic dacă nu s-ar fi întâmplat asta

Acest lucru a salvat planeta, acum trei decenii: scenariul apocaliptic dacă nu s-ar fi întâmplat asta

În 1987, liderii mondiali s-au reunit pentru a interzice clorofluorocarburile (CFC), care sunt substanțele chimice asociate cu gaura gigantică ce se deschide în stratul de ozon, care a persistat timp de decenii. Acest lucru ar fi salvat planeta.

Și este un lucru bun pe care l-au făcut. Cercetările publicate în revista Nature au descoperit că o lume în care Protocolul de la Montreal din 1987 privind substanțele care afectează stratul de ozon nu s-ar fi întâmplat niciodată, planeta ar fi fost într-o formă oribilă astăzi. Mai gravă decât oricum este.

Planeta a fost salvată temporar de Protocolul de la Montreal din 1987

În ziua actuală a acestei lumi ipotetice, am trăi deja unele dintre cele mai grave situații de coșmar, cauzate de înrăutățirea schimbărilor climatice pe care noi, într-o lume cu Tratatul din 1987, încercăm să le evităm în prezent, transmite BBC.

O parte a problemei ar fi provenit din CFC-urile și rolul lor de gaze cu efect de seră. Daunele asupra ozonului ar fi accelerat foarte mult schimbările climatice, eliberând carbonul care e în prezent “sechestrat” în atmosferă, provocând o degradare suplimentară a mediului.

Printre alte pericole, oamenii de știință au descoperit că temperaturile globale ar fi crescut cu 2,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale până în 2100. Proiecțiile actuale înfricoșătoare ale oamenilor de știință estimează că acțiunile climatice urgente ar putea, teoretic, să limiteze această încălzire la pragul de 1,5 grade, estimare stabilită prin acordul de la Paris din 2015.

Asta ar fi însemnat o vreme mai extremă, mai multe temperaturi letale, mai multe colapsuri de infrastructură și mai multe decese.

Având în vedere toate acestea, schimbările climatice globale sunt încă o amenințare gravă, care are nevoie de acțiuni imediate, dacă vrem să lăsăm în urmă o planetă locuibilă pentru generațiile viitoare. Tratatul din 1987 nu a împiedicat nimic – ne-a dat puțin timp în plus, pentru a ne pune cap la cap actele și a înceta să înrăutățim schimbările climatice.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: