Această plantă ar putea fi rezistentă la schimbările climatice. Cum ar putea salva o industrie de miliarde de dolari

Această plantă ar putea fi rezistentă la schimbările climatice. Cum ar putea salva o industrie de miliarde de dolari

O specie rară de cafea redescoperită în sălbăticie după decenii ar putea asigura viitorul preparatelor cu acest ingredient, în fața schimbărilor climatice, au spus oamenii de știință. Cum poate ajuta această plantă, ca să nu ne trezim într-o dimineață fără cafea.

Potrivit degustării unor experți, enigmatica cafea cu frunze înguste (Coffea stenophylla) din Africa de Vest are o aromă similară cu Arabica de înaltă calitate, cea mai populară cafea din lume, care este expusă riscului schimbărilor climatice.

Dar stenophylla tolerează temperaturi mult mai ridicate decât Arabica și, pe măsură ce încălzirea globală se intensifică, ar putea ajuta fermierii ale căror mijloace de trai depind de furnizarea de cafea de înaltă calitate pentru industria globală. Ar putea fi cultivată în scop comercial în locuri mult mai calde decât cafeaua Arabica și ar putea fi folosită ca resursă pentru a produce noi culturi rezistente la orice tip de climat.

Cum ar fi să nu mai existe cafea? Această plantă va împiedica acest lucru

Cercetătorii de la Royal Botanic Gardens, Kew, Universitatea din Greenwich, Cirad și Sierra Leone, au publicat rezultatele unui studiu asupra speciilor stenophylla în revista Nature Plants. Cafeaua este amenințată de schimbările climatice, care determină creșterea temperaturilor, provocând scăderea precipitațiilor sau devenind din ce în ce mai neregulate și contribuind la răspândirea dăunătorilor și a bolilor. Fermierii se confruntă cu nevoia să se mute la altitudini mai mari, să-și schimbe practicile de cultivare sau să găsească specii noi pentru a o crește.

Cafeaua Arabica reprezintă în prezent mai mult de jumătate (56%) din producția globală a băuturii, dar provine din zonele înalte din Etiopia și Sudanul de Sud în sălbăticie și crește în condiții tropicale reci. O altă recoltă comercială de cafea, Robusta, crește la temperaturi mai ridicate. Multe dintre celelalte specii de cafea sunt capabile să crească în medii mai calde și mai uscate, dar niciuna nu are aroma și atributele cafeleie Arabica, conform studiului.

Gustul superior al stenophylla datează de acum aproape două secole, dar, deși a fost odinioară cultivată la scară largă în Africa de Vest, nu a fost cultivată în general din anii 1920. În sălbăticie nu mai fusese văzută din 1954, până când doi dintre autorii lucrării au călătorit în Sierra Leone în 2018, unde au redescoperit specia. În urma redescoperirii speciilor în sălbăticie, probele de boabe de cafea au fost evaluate prin degustare, de membrii de la Nespresso și Jacobs Douwe Egbert.

Este rezistentă la temperaturi ridicate și va ajuta o industrie de miliarde. Și pe noi, să ne trezim

Această plantă a primit scoruri de înaltă calitate și au asemănat-o cu Arabica. Oamenii de știință au spus că stenophylla ar putea produce recolte viabile din punct de vedere comercial și se spune că este un soi tolerant la secetă. Studiul a constatat că are o toleranță la temperatură mult mai mare decât Arabica.

Dr. Aaron Davis, șeful cercetării în domeniul cafelei de la RBG Kew, și autorul principal al lucrării, a declarat: „Protejarea viitoare a lanțului de aprovizionare cu cafea pentru a face față schimbărilor climatice este vitală, cafeaua conducând o industrie globală de miliarde de dolari, susține economia mai multor țări tropicale și oferă mijloace de trai pentru mai mult de o sută de milioane de fermieri de cafea”.

A găsi o specie de plantă de cafea care înflorește la temperaturi mai ridicate și are o aromă excelentă este o descoperire științifică unică în viață. Această specie ar putea fi esențială pentru viitorul cafelei de înaltă calitate.

Dr. Justin Moat, om de știință la RBG Kew, a adăugat: „Este cunoscut faptul că iubita noastră cafea Arabica este afectată de schimbările climatice și, astfel, rezultatele studiului sunt extrem de interesante. Analiza noastră arată că cafeaua stenophylla crește la temperaturi substanțial mai ridicate decât Arabica, oferind un fel de diferențe solide de care avem nevoie dacă dorim să avem vreo șansă de a avea un sector de cafea durabil sub schimbările climatice”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: