07 apr. 2021 | 17:15

S-a inventat testul COVID-19 la domiciliu, folosind capsule ale aparatului de cafea. Cum funcționează

ACTUALITATE
S-a inventat testul COVID-19 la domiciliu, folosind capsule ale aparatului de cafea. Cum funcționează

Trecerea la munca la domiciliu a avut provocările sale pentru noi toți, dar atunci când slujba ta implică cercetarea aplicațiilor biologice pentru nanotehnologie, aceste studii sunt puțin mai complicate decât joburile noastre obișnuite în fața laptopului. Iată ce test pentru COVID-19 a inventat un om de știință, chiar când își făcea cafeaua.

Chimistul organic Vittorio Saggiomo, de la grupul de Bionanotehnologie din cadrul Universității Wageningen & Research din Olanda este un tip creativ, cu multă imaginație și nu s-a oprit să cerceteze.

Așa că a început să se întrebe dacă ar putea folosi aparatele de uz casnic obișnuite în lupta împotriva COVID-19. Mai precis, ar putea crea un test ieftin, pe care îl poți face la domiciliu, pentru a afla dacă ai virusul? Se pare că da, potrivit lucrării lui.

Testul COVID-19 pe care poți să-l faci acasă seamănă cu o capsulă de cafea

În prezent, există două tipuri principale de teste COVID-19: testul PCR și testul de debit lateral (LFT). Testul PCR standard verifică prezența virusului prin detectarea materialului său genetic cunoscut sub numele de ARN. Dar există o cantitate foarte mică de material viral într-un tampon, astfel încât materialul trebuie transformat în ADN și amplificat înainte de a putea fi detectat. Și acest lucru se realizează prin „reacția în lanț a polimerazei”, ceea ce înseamnă PCR.

PCR este o tehnică extrem de sensibilă, dar are nevoie de materiale și echipamente specializate pentru a efectua testul. Acesta este motivul pentru care testele sunt trimise la un laborator și este nevoie de o zi sau două pentru a obține rezultatul.

Al doilea test comun este testul debit lateral (LFT). Acesta funcționează prin detectarea fragmentelor de proteine ​​virale. Anticorpii sunt etichetați cu mici particule de aur, vizibile pe dispozitivul de testare. Anticorpii marcați se acumulează pe benzi distincte, în funcție de prezența sau nu a virusului.

Aceste teste sunt rapide, ieftine și ușor de utilizat, făcându-le ideale pentru testarea în comunitate și acasă. Dar nu sunt nici pe departe la fel de sensibile ca testele PCR – vor identifica doar persoanele cu încărcături virale ridicate. Aceasta înseamnă că multe persoane infectate vor obține un rezultat fals negativ în urma unor astfel de teste.

Cum funcționează testele CoroNaspresso

În mod ideal, avem nevoie de un test la domiciliu la fel de ușor de utilizat ca LFT-urile, dar la fel de sensibil ca testul PCR. Un candidat excelent este o metodă numită amplificare izotermă mediată prin buclă (Lamp). Acest lucru funcționează de-a lungul unor principii foarte similare cu PCR, producând mai multe copii ale materialului genetic de pornire – pe care le poți obține de pe un tampon – dar are câteva avantaje cheie.

De exemplu, poate fi combinat cu o „citire color” la îndemână. Când apare reacția Lamp, provoacă o creștere a acidității probei. Asta înseamnă că poți adăuga o substanță care își schimbă culoarea în funcție de valoarea pH-ului în amestecul de reacție, oferind o indicație vizuală a unui rezultat pozitiv sau negativ. Un alt avantaj este că reacțiile sunt efectuate la o temperatură fixă ​​(aproximativ 65° C), în loc să fie nevoie de un ciclu constant printr-o gamă de temperaturi.

Testul este ieftin, ușor de realizat și cu rezultate viabile

Cu toate acestea, Lamp încă are nevoie de un control fin al temperaturii. Sistemele de control al temperaturii sunt obținute de obicei cu termostate electronice. Cu toate acestea, realizarea și livrarea de noi dispozitive electronice special concepute pentru testarea la domiciliu nu este. Așa că Saggiomo a încercat să găsească o cale de a evita acest lucru. El a folosit substanțe numite materiale de schimbare de fază care absorb energia, pe măsură ce se topesc și astfel mențin o temperatură constantă.

Saggiomo a început să construiască un dispozitiv pentru a adăposti tuburile de reacție ale lămpii și bucăți de ceară. Apoi, acest lucru trebuia introdus într-un alt material care putea fi încălzit. Carcasa perfectă s-a dovedit a fi capsulele aparatului de cafea Nespresso.

Ultimul pas a fost doar găsirea modului potrivit de a încălzi capsulele. După ce a încercat mașina de spălat vase (a funcționat, dar probele s-au pierdut), cuptorul cu microunde (a eșuat, deoarece tuburile s-au supraîncălzit și capacele au ieșit), Saggiomo a creat dispozitivul „CoroNaspresso”. Acesta a identificat corect trei cazuri de COVID-19 (acestea aveau o culoare diferită de testele negative).

Testul, inclusiv capsulele și flacoanele în care se introduce material genetic, ar fi ușor de produs. Oamenii ar putea apoi să și-l facă la domiciliu prin încălzirea capsulelor.

Aceste dispozitive sunt, de asemenea, ieftine (aproximativ 0,20 EUR), ușor de realizat, ușor de utilizat și, în mare măsură, reciclabile. Poate că vom vedea în curând testele CoroNespresso în casele noastre. Dar să nu le confunzi cu capsule obișnuite de cafea.