Această versiune de „pașaport” pentru vaccinuri ne poate ajuta să revenim la normal. Cum funcționează

Această versiune de

Data viitoare când o să participi la o nuntă sau la un concert, când vei vizita un lăcaș de cult, când vei mânca în interiorul unui restaurant sau chiar când vei merge la serviciu, poate va fi necesar să prezinți dovada digitală a vaccinării sau rezultatul negativ ale testului Covid-19. Iată cum ar funcționa o aplicație în acest sens.

Recent, New York a devenit primul stat din Statele Unite care a lansat o aplicație de verificare a vaccinului, denumită adesea “pașaport digital pentru vaccinuri”, conform CNN.

Cu această aplicație a pașaportului de vaccinare ai putea să mergi la serviciu

Aceasta folosește aplicația IBM Excelsior Pass, care se sprijină pe blockchain și afișează un cod QR personalizat, pentru a verifica starea de sănătate. Statul a testat aplicația la începutul acestei luni la un joc de baschet Brooklyn Nets la Barclays Center și la un joc de hochei New York Rangers la Madison Square Garden.

Aplicațiile de verificare a vaccinurilor ar putea juca un rol cheie în a ne ajuta să revenim la normal. Dar companiile din spatele lor ar putea fi nevoite mai întâi să convingă milioane de americani – în urma unor ani de titluri despre scandalurile de date – că aceste aplicații nu prezintă riscuri semnificative pentru confidențialitate.

În anunțul său, guvernatorul Andrew Cuomo a încuviințat în mod specific cu privire la potențialele probleme de confidențialitate legate de aplicație, cu promisiunea de a „păstra informațiile personale în siguranță”. La fel, Steve LaFleche, directorul general al IBM Public and Federal Markets, a declarat că pașaportul digital din New York se bazează pe un „instrument flexibil și accesibil care plasează securitatea și confidențialitatea în centrul său”.

Dar nu toată lumea este convinsă. „Unele dintre aceste aplicații din viața de zi cu zi vor crea un nou strat de infrastructură digitală care anterior era anonim”, a declarat Albert Fox Cahn, fondator și director executiv al Surveillance Technology Oversight Project. „Nu aveți nevoie de acest tip de supraveghere pentru a cumpăra un litru de lapte”.

Se ridică, totuși, problema confidențialității datelor personale

Principala temere privind confidențialitatea este întrebarea dacă locația sau datele medicale vor fi colectate și stocate și cine va avea acces la aceste informații. Companiile din spatele acestor aplicații au spus că nu vor stoca date, dar percepția ar putea totuși să-i descurajeze pe unii să accepte aplicațiile.

„Încrederea utilizatorilor este esențială pentru ca aceste carduri digitale de sănătate inteligente să aibă succes pentru ca oamenii să-și demonstreze statutul de vaccinare, pe măsură ce societatea se redeschide”, a declarat Dr. Brian Anderson, medic de sănătate digitală la MITRE. „De aceea, este imperativ ca companiile să fie deschise și transparente în ceea ce privește politicile lor de confidențialitate, astfel încât persoanele să poată lua o decizie în cunoștință de cauză – cu cine vor să împărtășească informațiile de vaccinare”.

Vaccination Credential Initiative – care include IBM, Microsoft, Salesforce, Oracle, Mayo Clinic și Commons Project, o organizație nonprofit cu o aplicație de pașaport de vaccin care lucrează în prezent cu unele companii aeriene – joacă un rol cheie în dezvoltarea standardelor și a liniilor directoare din SUA pentru permisele de sănătate digitale, inclusiv abordarea sa privind confidențialitatea datelor.

Vom vedea unde și în ce mod se va implementa această aplicație pentru pașaportul de vaccinare contra Covid și când va ajunge în țara noastră.