A început deja războiul pe cea mai râvnită resursă a lumii. România deţine 60% din rezerva totală din Europa şi cu toate astea o ignoră

A început deja războiul pe cea mai râvnită resursă a lumii. România deţine 60% din rezerva totală din Europa şi cu toate astea o ignoră

Apa este atât cea mai prețioasă resursă a lumii, cât și cea mai ignorată. Această greșeală este făcută inclusiv de România. Nu apreciem îndeajuns acest lichid, iar ignoranța permanentizată ar putea să ne dăuneze, pe viitor, mai mult decât am putea să realizăm acum.

Oamenii au tendința de minimaliza importanța elementului esențial al existenței vieții pe Pământ, apa. Aceasta este băută, ne ajută în agricultură sau în procesul de generare al energiei, printre multe altele.

Criza apei pe planetă, o problemă reală

Oamenii de știință avertizează de decenii întregi în legătură cu o viitoare problemă pe care omenirea ar putea să o aibă: lipsa apei, în formă continuată.

Spre exemplu, în Iran, criza apei a început deja să-și facă simțită prezența, seceta accentuată din ultima perioadă spunându-și cuvântul. Au existat inclusiv proteste pe această temă, soldate cu un număr destul de mare de morți și răniți. Protestatarii au acuzat că situația cauzată de secetă a fost înrăutățită de modul în care autoritățile autoritare au gestionat totul.

Printr-o situație similară trece și Libanul, țara care este nevoită să se întoarcă la vechile obiceiuri „strămoșești”, după ce distribuția cu apă a devenit deficitară.

Nici Crimeea (spațiul ocupat de Rusia) sau Turcia nu o duc prea bine, atunci când vorbim despre abundența apei. Mai mult, anumite localități rurale din Mexic au semnalat probleme similare, în cazul acestora, de vină fiind consumul industrial de apă al fermelor amplasate pe albiile celor mai importante râuri din zonă.

România încă o duce bine

Cu toate că datele problemei ar putea să se schimbe oricând, România încă pare să fie ferită de această criză a apei, din lume. Momentan, țara noastră deține aproximativ 60% din rezervele de apă din Europa, ceea ce ne poate da un oarecare sentiment de liniște.

Chiar și așa, aceste rezerve ar putea să se epuizeze rapid, în cazul în care risipim acest lichid vital și continuăm să ne comportăm ca și cum totul ni se cuvine.

 

Citește și: