Criza gazelor vine cu o lovitură cruntă pentru români! Cine a anunțat insolvența chiar azi

Criza gazelor vine cu o lovitură cruntă pentru români! Cine a anunțat insolvența chiar azi
Noi detalii despre criza gazelor din România. Noi vești proaste pentru cetățeni

Noi vești proaste pentru români! Criza gazelor îi lovește pe mulți. Cine a anunțat insolvența? Chiar azi a fost dată vestea tuturor.

Insolvența a fost anunțată azi: criza gazelor, lovitură dură pentru români

Amromco Energy a fost mulți ani cel de-al treilea producător de gaze naturale din România ca volum de extracție după Romgaz și OMV Petrom. Aceasta a solicitat oficial la tribunal protecție față de creditori prin intrarea în insolvență, lucru care este o premieră în România în acest sens, arată profit.ro.

Autoritățile nu au fixat însă până acum un prim termen de judecată a cererii de insolvență a Amromco. Producătorul de gaze a avut în luna iulei a.c. o cotă de 1.38% din producția autohtonă de gaze, arată date recente ale ANRE. De asemenea, pe parcursul anului trecut a ajuns în unele luni și la 4%.

Compania a terminat în anul 2020 cu venituri totale de peste 113 de milioane de lei, profit net de 10.6 milioane de lei și un număr mediu de aproximativ 170 de angajați. Amromco a cerut în vara aceasta modificarea contractelor de livrare de gaze încheiate anul trecut cu mai mulți cumpărători angro pe motiv că nu puteau fi prevăzute la încheierea acestora, lucru pentru care nu este responsabil.

Solicitarea producătorului

Producătorul a solicitat și suspendarea de urgență prin ordonanțe președințiale a executării contractelor în cauză până la găsirea unei soluții pentru litigiile pe fond sau limitarea obligației de livrare în baza acestora la 200 MWh de gaze pe zi. „(…) continuarea executării obligațiilor de furnizare de gaze naturale în lipsa suspendării executării contractelor ar conduce, în mod iminent, la insolvența și în final falimentul societății subscrise”, au afirmat la tribunal cei de la Amromco.

Amroco a estimat în august că până la finele lunii septembrie a.c. pierderile suferite în urma executării contractelor vor atinge un nivel de peste 5.25 de milioane de lei, „în timp ce, evaluând situația generală a societății și având în vedere toate contractele ce au ca obiect furnizarea de gaze naturale, pierderea cumulată anuală este de aproximativ 76 milioane lei (71% din cifra de afaceri), corespunzătoare unei cantități totale de gaze naturale achiziționată de pe piață de 860.000 MWh”.

Raport alarmant

„Statul român pierde anual sute de milioane din taxe neîncasate, pe care ar fi putut să le încaseze. Românii se conectează în voioșie la noi centrale pe gaz și producția națională este în scădere și importăm mai mult din Federația Rusă. Deci, vedeți foarte clar cine câștigă și cine pierde”, a arătat Răzvan Nicolescu.

„Noi nu avem decât o alternativă de import. Stăm la mâna bunului Dumnezeu, care a fost foarte darnic cu această țară, să nu fie o iarnă grea. Sau dacă nu e bunul Dumnezeu, stăm la mâna rușilor să ne dea gaz și ne vor da la prețul pe care îl vor ei, pentru că noi nu suntem în stare să ne exploatăm propriile resurse”, a punctat fostul ministru al energiei, conform digi24.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI