01 iul. 2021 | 10:30

Hackerul român care ”a spart” și NASA, găsit: unde l-au prins americanii

ACTUALITATE
Hackerul român care ”a spart” și NASA, găsit: unde l-au prins americanii

Un hacker român care a făcut valuri de la nivel global pe parcursul mai multor ani, tocmai a fost prins de americani. Numele lui este Mihai Ionuț Păunescu.

Autoritățile columbiene au reușit în această săptămână să-l prindă de Ionuț Păunescu. Hackerul român este căutat de mai mulți ani de către autoritățile federale din SUA . Ele este cunoscut pentru mai multe fapte de amploare, dar cel mai recent, a intrat în vizorul anchetatorilor ca fiind principalul distribuitor al Gozi, un virus informatic care ar fi facilitat furtul de informații din peste un milion de computere, inclusiv unele din sediul NASA.

În SUA, românul a fost urmărit penal pentru crearea de viruși, hacking, fraude bancare și înșelăciuni prin mijloace electronice. Acuzațiile împotriva lui au fost formulate încă din 2012, conform datelor obținute de Finance Columbia. Este important de reținut că, încă din 2013, procurorul general al SUA a clasifica Gozi ca fiind ”unul dintre cei mai distructivi viruși din istorie”.

mihai ionut paunescu

Cine este hackerul Mihai Ionuț Păunescu

Paunescu a fost urmărit inclusiv de FBI. El este acuzat de procurorii americani că face parte din rețeaua cibernetică care a conceput malware-ul „Gozi”. Acesta era trimis pe mail, iar atunci când fișierul era deschis, se „infiltra” în computere și asigura accesul hackerilor la toate informațiile confidențiale, cum ar fi parole bancare, documente de identitate, coduri numerice personale etc., prin intermediul cărora se făceau, între altele, transferuri bancare frauduloase.

Conform estimărilor din partea autorităților, pagubele produse sunt de ordinul zecilor de milioane de dolari. Departamentul de Stat al SUA este de părere că virusul cu pricina a infectat sisteme personale și de stat din SUA, Germania, Marea Britanie, Polonia, Finlanda, Italia și Turcia. Printre victime se numără mai multe multi naționale, bănci, dar și NASA.

Mihai Ionuț Păunescu a fost pus la dispoziția Procuraturii Generale a Columbiei după reținerea sa de către poliția națională. Ambasada Statelor Unite a fost contactată imediat pentru inițierea procedurilor de extrădare.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele