Zoom, interzis din motive de securitate: de ce a ajuns să nu mai fie folosită aplicația pe timp de pandemie

Zoom, interzis din motive de securitate: de ce a ajuns să nu mai fie folosită aplicația pe timp de pandemie

Popularitatea Zoom a explodat în ultimele săptămâni, din cauza pandemiei de Covid-19 și a numărului mare de copii care fac școală de la distanță. Asta nu înseamnă însă că aplicația este perfectă.

În urmă cu aproximativ o săptămână, au apărut primele manifestări online de îngrijorare legate de nivelul de securitate al Zoom. Deși dovezile nu sunt neapărat foarte clare, autoritățile americane sunt suficient de stresate pe marginea subiectului încât să interzică utilizarea aplicației de videoconferință în mai multe regiuni din SUA.

Câteva districte de școli din Statele Unite ale Americii au instaurat restricții legate de utilizarea Zoom în scopuri educaționale. Printre ele se numără New York Și Nevada, iar lista argumentelor include îngrijorări pe motive de securitate și intimitate. Alții cochetează cu interdicția, dar momentan caută alternative fiabile, înainte să facă anunțul radical. Aceasta este situația în Washington și Utah.

Profesorii din New York, în doar câteva zile, au făcut tranziția la Microsoft Teams. În privința problemelor sesizate cu Zoom, acestea sunt o combinație între probleme tangibile de securitate și inabilitatea profesorilor de a înțelege foarte bine modul în care funcționează platforma. Nu există criptare end-to-end în cazul întâlnirilor virtuale prin Zoom, la fel ca la Facetime, de exemplu. Din acest motiv, fluxul video poate fi interceptat.

Profesorii au fost nevoiți și să facă față situațiilor în care diverși oameni intrau în teleconferință pentru că ghiceau codul sau pentru că linkurile de participare erau postate pe site-uri publice. În plus, din cauza modului în care funcționează Zoom, este foarte ușor ca videoconferințele să fie înregistrate și postate pe diverse site-uri neprotejate.

Într-un comunicat de presă înaintat celor de la Washington Post, oficialii Zoom au insistat pe faptul că securitatea este foarte importantă în dezvoltarea aplicației. În plus, actualizări iminente vor restricționa posibilitatea înregistrării de către orice participant la o conferință.

Citește și: