Lidl tocmai a făcut anunțul și toată România e vizată. Ce se întâmplă cu aceste produse

Lidl tocmai a făcut anunțul și toată România e vizată. Ce se întâmplă cu aceste produse

Lidl este una dintre companiile care, împreună cu Rețeaua Băncilor pentru Alimente, sprijină combaterea risipei alimentare prin acțiuni de amploare la nivel național.

Ziua Mondială împotriva risipei alimentare, 29 septembrie, a fost declarată de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), iar la nivel național, a fost celebrată prin înființarea la începutul lunii septembrie a Federației Băncilor pentru Alimente din România – FBAR.

Lidl, alături de celelalte companii care susțin rețeaua de Bănci pentru Alimente, sprijină această inițiativă, care atrage atenția populației asupra problemei risipei alimentare și invită și ceilalți actori din mediul privat să se alăture.

“Business-ul nostru este, într-o măsură foarte mare, despre alimente. Avem peste 275 de magazine, situate în toate județele țării, ceea ce înseamnă că zi de zi, punem în circulație o cantitate semnificativă de produse alimentare pe întreg lanțul de aprovizionare și până la consumatorul final.

De aceea, suntem conștienți că este de datoria noastră să luăm o poziție fermă împotriva risipei alimentare, prin acțiuni concrete, atât la nivelul operațiunilor noastre, cât și prin parteneriate relevante cu societatea civilă,” a declarat Cristina Hanganu, Director de Comunicare și CSR Lidl România.

Combaterea risipei alimentare – apel la implicare comună

Încă de la înființarea primei Bănci pentru Alimente din România, în 2016, Lidl s-a implicat activ în lupta contra risipei alimentare, sprijinind organizația atât financiar, cât și cu donații de produse.

Până în prezent, pe lângă un sprijin de peste 2.000.000 lei pentru deschiderea și funcționarea rețelei de Bănci pentru Alimente din România, Lidl a donat aproximativ 170 de tone de produse alimentare care au ajuns mai departe către beneficiarii organizației.

În plus, pentru un efort uniform, pe toată durata anului, Lidl a realizat o serie de acțiuni suplimentare de colectare și donare de produse, printre care o colectă de alimente, prin care clienții săi sunt implicați în sprijinirea persoanelor defavorizate.

Ediția-pilot a colectei a avut loc în 2019, în perioada sărbătorilor de iarnă, timp de 2 săptămâni, în 12 magazine din țară.

Prin intermediul acestei acțiuni, Lidl România a colectat 16,7 tone de alimente, care au fost distribuite mai departe către aproximativ 7.000 de beneficiari ai rețelei Băncilor pentru Alimente.

În perioada ianuarie – august 2020, activitatea Băncilor pentru Alimente din Romania a fost mai intensă față de anul trecut, la nivel național colectându-se mai mult de 1600 de tone de alimente, chiar și în noul context al pandemiei de Covid-19.

Ce sunt Băncile pentru Alimente?

Băncile pentru Alimente sunt organizații non-profit care colectează și distribuie ONG-urilor partenere produsele pe care producătorii, importatorii, distribuitorii sau retailerii le donează.

Obiectivul asumat al Băncilor este acela ca alimentele și produsele nealimentare considerate surplusuri, în care au fost investite resurse materiale și muncă, să nu ajungă pierderi sau risipă, ci să fie consumate de către cei aflați în dificultate și care nu au putere de cumpărare.

Produsele considerate surplus fac parte din categoriile de produse:

  • care prezintă erori de ambalare, etichetare și gramaj;
  • provenite în urma activităților promoționale încheiate;
  • care sunt consumate doar într-o anumită perioadă a anului;
  • rămase în urma schimbării strategiei de marketing;
  • aflate în apropierea datei de scadență;
  • alte produse de care proprietarii nu mai au nevoie din diverse motive, dar sunt bune
    pentru consum/utilizare.

Dincolo de colectare, sortare și redistribuire a produselor primite, echipele Băncilor încearcă să identifice noi oportunități de colaborare, atât pentru a asigura o varietate de produse colectate, cât și pentru a promova ideea donării surplusului.

Prima Bancă pentru Alimente a fost înființată în București, în 2016, fiind prima organizație din România care funcționează conform principiilor FEBA – European Food Banks Federation.

Banca pentru Alimente București a fost urmată de alte patru astfel de organizații în orașele: Cluj, Roman, Brașov și Oradea.

La începutul acestui an, cele cinci bănci s-au afiliat într-o rețea informală a Băncilor pentru Alimente pentru a se putea sprijini reciproc în activitate și pentru a face schimb de produse atunci când există stocuri mai mari într-o anumită regiune, pregătind astfel înființarea unei federații naționale.

În plus, la începutul lunii septembrie 2020, cele cinci Bănci Regionale funcționale au pus bazele Federației Băncilor pentru Alimente din România – FBAR.

Etichete: