28 apr. 2020 | 10:44

WhatsApp, decizie radicală în pandemie: ce s-a întâmplat cu mesajele pe care le dădeai mai departe

ACTUALITATE
WhatsApp, decizie radicală în pandemie: ce s-a întâmplat cu mesajele pe care le dădeai mai departe

WhatsApp a luat o decizie drastică și a decis să intervină în cazul mesajelor trimise mai departe prin aplicație. Și e posibil ca, în unele cazuri, să te afecteze.

WhatsApp, la fel ca altă aplicație de mesagerie, e mediul perfect pentru a răspândi mesaje alarmiste și informații manipulatoare. Mai mult, poate reprezenta și cadrul care alimentează fenomenul fake news. La fel ca alt gigant digital, încearcă să arate că face eforturi să se lupte cu așa ceva.

WhatsApp susține că a observat o scădere cu 70% a mesajelor forwardate – adică date mai departe. Asta înseamnă, din punct de vedere logic, că multe dintre ele erau, de fapt, informații false despre coronavirus.

Ce efect a avut decizia WhatsApp

Ce a încercat WhatsApp să facă a fost să limiteze fenomenul cunoscut sub numele de infodemie. Adică informații false cu care ești bombardat din toate părțile, minciuni care, rostogolite suficient de mult, încep să devină adevăruri pentru foarte multe persoane. Astfel de mesaje circulau în număr mare pe grupuri private și nu numai.

Fie că era vorba de sfaturi medicale care nu aveau niciun sens sau speculații despre planurile guvernamentale, acestea se rostogoleau rapid. Se viralizau, motiv pentru care WhatsApp a decis să intervină. Și, dacă acea scădere de 70% e reală – așa cum susține aplicația deținută de Facebook, atunci scopul a fost atins.

WhatsApp spunea, la începutul lunii, că numărul de persoane cărora le poți da mai departe un mesaj – prin forward – a fost limitat. Asta înseamnă că, în loc de cinci, poți da mai departe doar unui singur utilizator.

„Credem că e important să încetinim răspândirea mesajelor, astfel încât să menținem WhatsApp ca un spațiu pentru discuții personale”, au anunțat reprezentanții companiei.

Problema WhatsApp ca mediu de propagare a informațiilor false a fost mai vizibilă ca niciodată în India sau Brazilia. În Brazilia, mai multe companii care îl sprijineau pe Jair Bolsonaro au cheltuit milioane de dolari pentru a răspândi mesaje orientate împotriva adversarului său pe WhatsApp. Se presupune că au folosit liste de telefoane achiziționate ilegal, dar și cipuri de telefoane străine pentru a-și ține locația ascunsă.