Schimbarea WhatsApp care afectează toate mesajele pe care le dai mai departe

Schimbarea WhatsApp care afectează toate mesajele pe care le dai mai departe
Sursa foto: Allie Smith / Unsplash

Facebook, pe cât de mulți utilizatori are, are o problemă imensă cu dezinformarea. Și asta se vede foarte bine pe WhatsApp. Acum, a anunțat o schimbare care ar putea să mai înfrâneze răspândirea de mesaje panicarde și conspiraționiste.

Facebook a anunțat că rezolvă, parțial, una dintre problemele de pe WhatsApp. Compania limitează de acum numărul de persoane cărora le poți da mai departe un mesaj – prin forward. Asta înseamnă că, în loc de cinci, poți da mai departe doar unui utilizator. Asta ar trebui să înfrâneze într-o anumită măsură capacitatea de-a disemina minciuni.

WhatsApp susține că a recurs la această schimbare după ce-a observat că această opțiune e din ce în ce mai folosită în perioada asta. „Credem că e important să încetinim răspândirea mesajelor, astfel încât să menținem WhatsApp ca un spațiu pentru discuții personale”, au anunțat reprezentanții companiei.

Problema WhatsApp care a dus și la decese

Înainte, puteai distribui un mesaj către maximum 20 de persoane. Apoi, a venit limita cu cinci. Acum e redusă la o singură persoană pe-o perioadă nedeterminată.

Problema WhatsApp ca mediu de propagare a informațiilor false a fost mai vizibilă ca niciodată în India sau Brazilia. În Brazilia, mai multe companii care îl sprijineau pe Jair Bolsonaro au cheltuit milioane de dolari pentru a răspândi mesaje orientate împotriva adversarului său pe WhatsApp. Se presupune că au folosit liste de telefoane achiziționate ilegal, dar și cipuri de telefoane străine pentru a-și ține locația ascunsă.

Situația a căpătat repede numele de „WhatsAppgate”, care face referire la scandalul politic Watergate din Statele Unite din anii ‘70. Acela s-a încheiat cu demisia președintelui Richard Nixon.

Recent, și specialiștii în securitate cibernetică au avertizat că infractorii se folosesc masiv de WhatsApp, mai ales în perioada asta. Conform specialiștilor, infractorii cibernetici vor face orice pentru a profita de utilizatori, în special acum, când oamenii se bazează pe internet mai mult ca niciodată pentru a se informa în această perioadă.

Citește și:
Sursa: Reuters
Etichete: