Orange, decizie importantă în privința 5G: ce a anunțat operatorul

Orange, decizie importantă în privința 5G: ce a anunțat operatorul

Toți marii operatori telecom se pregătesc să facă sau au făcut deja trecerea la 5G. Orange a venit cu un anunț în acest sens.

Domeniul telecomunicațiilor și toate industriile care depind de internet trebuie să intre, în 2020, în era 5G. E o rețea de date mobile mult mai rapidă decât actuala generație și va redesena multe business-uri din acest punct de vedere.

Cel mai mare producător de echipamente telecom în zona asta e Huawei. Numai că chinezii sunt în mijlocul unui scandal de proporții, fiind acuzați că spionează în favoarea Guvernului de la Beijing.

America a recomandat partenerilor, inclusiv țărilor UE, să nu lucreze cu compania asiatică. Până la o decizie a țărilor membre, marii operatori de pe continent își fac propriile planuri.

Iar Orange nu vrea să riște nimic.

Decizia Orange în legătură cu 5G

Operatorul francez, prezent și-n România, a anunțat că preferă să lucreze cu echipamentele europenilor pentru rețeaua sa 5G din Franța. Așa că a ales Nokia și Ericsson, în defavoarea Huawei.

„Nokia şi Ericsson vor furniza produsele şi serviciile care vor permite dezvoltarea reţelei 5G pe întreg teritoriul. Acordul include antenele precum şi serviciile profesionale asociate”, a precizat Orange.

Activitățile vor fi împărțite. Astfel, Nokia va acoperi zonele din vestul şi sud-estul Franţei, în timp ce grupul suedez Ericsson va fi responsabil pentru zonele Ile-de-France (centrul Franţei), nord-est şi sud-vest-ul Franţei.

„Pentru Orange, dezvoltarea 5G reprezintă o provocare uriaşă şi una din principalele priorităţi din planul strategic Engage 2025”, a declarat directorul general de la Orange France, Fabienne Dulac.

Comisia Europeană intervenea, recent, în temerile legate de Huawei referitoare la livrarea de echipamente 5G. Practic, nu interzicea niciunei țări membre în mod explicit să nu lucreze cu Huawei, dar cerea evitarea companiilor cu grad mare de risc. Acolo unde, după spusele unora, s-ar încadra Huawei.

Cât privește România, ANCOM va organiza anul acesta licitația pentru 5G, după ce a fost amânată anul trecut.