30 oct. 2020 | 12:45

Visul omenirii e să ajungă pe alte planete, dar care e riscul colonizării acestora?

ACTUALITATE
Visul omenirii e să ajungă pe alte planete, dar care e riscul colonizării acestora?

Este ușor să te lași cuprins de valul entuziasmului pentru explorarea spațiului și, probabil, într-o zi chiar colonizării unei alte lumi. Gândește-te doar la ce moment de mândrie națională a fost fiecare „primul” în timpul Cursului Spațial din epoca Războiului Rece.

Dar acea emoție, luată prea departe în fanatism, ar putea da naștere unui viitor dezastruos în care spațiul este controlat de un imperiu totalitar, avertizează politologul științific Daniel Deudney, de la Universitatea Johns Hopkins. Într-o recenzie a noii cărți a lui Deudney despre aceste preocupări, lectorul de relații internaționale al Universității din Leicester, Bleddyn Bowen, susține că Deudney ar putea fi pesimist – dar susține un caz convingător că explorarea spațiului prezintă mai multe amenințări care nu sunt luate în considerare pentru viitorul nostru.

Cum vede omul de știință procesul colonizării altor planete

În special, Deudney avertizează împotriva militarizării sporite și a explorării și colonizării spațiului, făcută fără gânduri pentru consecințe politice. „Provocativ, argumentul său potrivit căruia un fir special al expansionismului spațial este un „cult scandalos al sinuciderii” nu este la fel de absurd pe cât sună inițial”, scrie Bowen.

„Dacă oamenii nu se opresc și nu se gândesc politic la consecințele proiectelor lor pentru spațiul cosmic, umanitatea își mărește riscul de autodistrugere prin totalitarism și prin utilizarea sistemelor de arme declanșatoare de evenimente la nivel de dispariție”.

Cartea lui Deudney prezintă șase amenințări la adresa umanității, printre care se numără utilizarea militară a echipamentelor necesare pentru a colonniza alte planete sau pentru a stabili altfel cosmosul. El concluzionează, conform analizei The Space Review, că ar trebui să abandonăm orice speranță de a cuceri spațiul până când se va ajunge la pace pe Pământ și vom putea explora în mod responsabil.

Fără a fi de acord cu tot ce a spus Deudney, Bowen spune că avertismentul său ar trebui să servească drept un semnal de alarmă important pentru acoperirea tehnologică-utopică a explorării spațiale.