11 mart. 2020 | 15:28

Vindecarea HIV pare să fie posibilă: medicii spun că au vindecat un al doilea bolnav

ACTUALITATE
Vindecarea HIV pare să fie posibilă: medicii spun că au vindecat un al doilea bolnav

Această nouă realizare ar putea reprezenta o rază de speranță pentru pacienții care sunt infectați în prezent cu virusul HIV.

Medicii au anunțat un al doilea caz în care un pacient a reușit să combată virusul. Este vorba despre un bărbat din Londra care, la 30 de luni după încetarea  terapiei antiretrovirale. Vindecarea acestuia n-ar fi fost posiblă datorită medicamentelor obișnuite pe cei infectați le iau, ci datorită unui tratament cu celule stem. Acesta din urmă era menit să-l ajute la tratarea unei forme de cancer a sângelui, limfomul Hodgkin.

În urmă cu patru ani, pacientul a primit un transplant de măduvă de la un donator cu o mutație genetică rară. Mutația face persoana aproape complet rezistentă la cel mai comun tip de infecție cu virusul HIV, HIV-1. În acest sens, medicii au sperat că transplantul nu va contribui doar la ținerea cancerului sub control, ci va ajuta și la stimularea sistemului imunitar, care să se transforme într-unul similar cu cel al donatorului. Astfel, bărbatul infectat ar fi „moștenit” aceeași rezistență la virus.

În martie 2019, medicii au raportat că bărbatul din Londra nu mai avea nicio urmă detectabilă de virus în organism, la 18 luni de la încetarea terapiei antiretrovirale. În mod obișnuit, după ce tratementul este oprit, durează doar câteva săptămâni pentru ca virusul să se dezvolte din nou. Pe atunci, aceștia erau încă destul de sceptici și spuneau că e prea devreme să-l declare vindecat pe bărbat. Acum, la 30 de luni de la oprirea tratamentului, aceștia susțin că pacientul este complet vindecat.

Prima persoană vindecată de HIV

Virusul a fost identificat pentru prima dată în 1984. În prezent, la aproape 40 de ani după descoprire, oamenii de știință nu au reușit încă să dezvolte un vaccin pentru acesta. Partea și mai proastă e că vindecarea e aproape imposibilă.

Despre primul caz de vindecare s-a auzit în 2011, când un pacient din Berlin a fost anunțat drept prima persoană care s-a vindecat de virusul HIV. Acesta a primit un tratament similar cu bărbatul din Londra, în 2007.

Medicii nu sunt încă 100% siguri că cei doi pacienți sunt complet vindecați și spun că mai e nevoie de timp până putem garanta acest lucru. Totuși, aceste două cazuri sunt, cu siguranță, semne încurajatoare.