Viitorul ”verde”, imposibil fără centrale nucleare: argumentele cercetătorilor

Viitorul ”verde”, imposibil fără centrale nucleare: argumentele cercetătorilor

În timp ce mai multe țări fac eforturi pentru a închide centralele nucleare, pentru a preveni un nou Cernobîl sau Fukushima, cercetătorii sunt de altă părere.

În cazul în care ne dorim cu adevărat să scădem poluarea și să adoptăm surse de energie cu un impact zero sau aproape zero asupra mediului înconjurător, eliminarea surselor de energie nucleară este o direcție greșită. Aceasta este opinia directorului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Rafel Grossi a explicat în urmă cu scurt timp singurul mod în care, la nivel global, putem reduce emisiile de CO2 cu scopul de menține încălzirea globală sub 2 grade Celsius.

Eliminarea treptată a energiei nucleare cum se întâmplă în Germania este o decizie politică, însă ştiinţa indică o direcţie diferită, a spus Rafael Grossi. „Alegerea politică este legitimă iar ţările pot opta pentru una sau cealaltă politică”, a spus diplomatul argentinian atunci când a fost întrebat despre renunţarea la energia nucleară, o politică ce este analizată şi în ţări precum Elveţia şi Belgia. „Datele ştiinţifice arată că energia nucleară este una cu emisii foarte mici de CO2. Este un fapt că o treime din energia curată este una care provine din surse nucleare”, a adăugat cercetătorul.

În accepțiunea oficialilor IAEA, sursele de energie curată sunt cele care emit ”foarte puține sau niciun fel de gaze cu efect de seră”. În această categorie intră sursele de energie nucleară, hidoelectrică, eoliană și fotovoltaică. Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), în anul 2018 energia nucleară a fost responsabilă pentru 29% din energia curată.

În final, citând mai multe analize IEA și din partea Grupului Interguvernamental de Experți în Evoluția Climei (IPCC), concluzia lui Rossi este cât se poate de simplă și fără echivoc. „Orice cale aleasă pentru a atinge obiectivul stabilit în Acordul de la Paris este aproape imposibilă, dacă nu imposibilă, fără energia nucleară. Energia nucleară este o parte a soluţiei”, a apreciat directorul IAEA.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: