13 mai 2020 | 18:22

Viespile ucigașe au ajuns în Europa: de ce sunt atât de periculoase

ACTUALITATE
Viespile ucigașe au ajuns în Europa: de ce sunt atât de periculoase

O nouă amenințare a anului 2020 o reprezintă aceste viespi ucigașe, mai periculoase decât te-ai aștepta de la aceste insecte.

Specia Vespa mandarina este originară din Asia, însă informațiile arată că au ajuns și în Statele Unite și Canada. Acum vorbim și despre un deces cauzat de acestea care ar fi avut loc în Europa. Potrivit presei locale, un bărbat din Galicia, Spania a fost înțepat de o astfel de specie de viespe.

În primul rând, dimensiunea acestora este impresionantă: ajung să măsoare chiar și cinci centimetri. Totuși, acesta nu este cel mai înspământător lucru la aceste viespi ucigașe, ci lucrurile pe care le pot face, pentru care au și primit această poreclă. Insectele pot zbura cu viteze de peste 30 de kilometri pe oră și au mandibule ascuțite, cu țepi care au forma aripioarelor de rechin. Cu ajutorul acestora, viespile ucid albine prin decapitare. Apoi iau corpurile acestora cu ele pentru a-și hrăni puii. Pot distruge un întreg stup de albine în doar câteva ore. Astfel, acum că au ajuns și în Statele Unite, acestea pot avea un impact serios asupra populației de albine, care oricum se află în declin.

Ce pot să facă aceste viespi ucigașe și cât de periculoase sunt

Viespile ucigașe nu sunt periculoase doar pentru albine, alte insecte sau animale, ci pot fi letale și pentru oameni. Deși stupii de albine sunt principala lor țintă, acestea pot ataca și oamenii atunci când se simt amenințate. Partea și mai serioasă e că înțepătura lor poate trece prin majoritatea tipurilor de costume de apicultor.

De fapt, și în cazul decesului din Spania, este vorba despre un apicultor mușcat de o viespe în timp ce avea grijă de stupul pe care îl deținea. De fapt, aceste viespi ucigașe sunt mortale și ucid până la 50 de persoane pe an doar în Japonia.