De ce NASA trimite un elicopter pe Marte: misiunea istorică începe în câteva săptămâni

De ce NASA trimite un elicopter pe Marte: misiunea istorică începe în câteva săptămâni
Sursa foto: NASA/JPL-CALTECH

Perseverance, noul rover NASA, va fi lansat pe Marte în câteva săptămâni, însă de data aceasta agenția trimite pe Planeta Roșie și un elicopter. Ar urma să fie primul vehicul care va decola de pe suprafața planetei.

Roverul Perseverance urmează să fie lansat undeva între 22 iulie și 11 august. Indiferent de data la care urmează să decoleze spre Marte, acesta va ajunge pe suprafața Planetei Roșii la data de 18 februarie, în regiunea cunoscută sub numele de Jezero Crater.

La bordul acestuia se va afla și elicopterul denumit Ingenuity, un vehicul mic, cu o înălțime de doar 0,5 metri, dar echipat cu două elice care îi vor permite să zboare.  Va fi lansat pe suprafața planetei în primele 90 de zile ale misiunii. În cazul în care totul va funcționa optim, ar trebui să poată zbura la înălțimi de zece metri deasupra solului, pe distanțe de până la 300 de metri, pe durate de 90 de secunde. În total, NASA va aloca misiunii 30 de zile, iar elicopterul va efectua un zbor pe zi.

De ce NASA trimite un elicopter pe Marte

Potrivit experților NASA, roverul Perseverance va fi condus pe suprafața planetei până se va ajunge la locul ideal de unde se vor putea efectua exprimente cu elicopterul de la bordul său. Pe durata misiunii, roverul va monitoriza activitatea elicopterului prin intermediul camerelor sale.

Aceasta este, în mare parte, o demonstrație tehnologică pentru a vedea dacă vehiculul s-ar putea dovedi util pentru viitoarele misiuni pe Marte, poate chiar pentru misiunile umane.

NASA spune că elicopterul este dotat și el cu camere, prin care speră să obțină fotografii cu orizontul și terenul de pe Planeta Roșie, dar și una cu roverul care l-a transportat pe acesta. Totuși, cercetătorii se vor concentra cel mai mult pe cât de bine va zbura elicopterul, de fapt.

„După zborul fraților Wright în urmă cu 118 ani, care a demonstrat că un aparat mai greu decât aerul poate zbura pe Pământ, un alt grup de pionieri vor încerca să demonstreze că poți face asta și pe alte planete”, spunea în august 2019 Thomas Zurbuchen, administrator asociat al NASA.

Etichete: