17 sept. 2020 | 13:06

VIDEO Echipamentul care va duce oamenii iar pe Lună

ACTUALITATE
VIDEO Echipamentul care va duce oamenii iar pe Lună

Contractorul militar din Alabama, Dynetics, a dezvăluit un model pe scară largă al sistemului său de aterizare umană (HLS), conceput pentru a trimite astronauții NASA pe Lună încă din 2024, ca parte a programului Artemis al agenției.

Modelul, aproximativ de aceeași dimensiune ca Apollo Moon Lander al NASA, este menit să ofere inginerilor o perspectivă asupra modului în care astronauții vor interacționa cu acesta în timpul misiunilor efective pe Lună.

Landerul are o structură centrală cilindrică care ar putea fi utilizată ca habitat lunar sau ar putea fi chiar construită sub forma unui rover care se desprinde de landerul principal. Un clip uimitor ne duce chiar în interiorul său.

O altă misiune îndrăzneață pentru NASA

După cum arată videoclipul, diferitele module de control menite să fie utilizate de astronauți pentru a controla dispozitivul de aterizare sunt în esență bucăți de spumă lipite pe pereții interiori ai modelului, care pot fi deplasate cu ușurință pentru a găsi cel mai bun aspect.

„Proiectarea flexibilă este ușor reconfigurabilă, permițând echipei de integrare a sistemelor umane (HSI) și echipajului de zbor să revizuiască și să ofere feedback cu privire la proiectele conceptuale timpurii și să execute iterații de viraj rapid”, se arată într-o declarație Dynetics.

Dynetics promite că platforma sa reutilizabilă este accesibilă și va reduce dramatic costurile explorării lunare.

Ca parte a acestui efort, sistemul de aterizare este conceput pentru a transporta o mare varietate de sarcini utile, inclusiv habitate, experimente științifice și roveruri sub presiune.

Vestea vine după ce concurentul contractului HLS, Blue Origin, a livrat în august un prototip pe scară largă al sistemului său de aterizare umană la Johnson Space Center al NASA. De asemenea, SpaceX este încă sub contract cu agenția pentru a dezvolta o configurație Starship capabilă să aterizeze pe Lună.

SpaceX a lansat cu succes prototipul său masiv SN5 Starship pe terenurile sale de testare din Boca Chica, Texas, până la o înălțime planificată de 150 de metri. O transmisiune live a arătat gigantica structură cilindrică din oțel inoxidabil plutind în aer, lăsând în urmă un nor masiv de praf. Apoi a realizat fără probleme călătoria de întoarcere.