VIDEO Când inteligența artificială îți joacă feste: aceste meciuri de tenis nu s-au jucat niciodată

VIDEO Când inteligența artificială îți joacă feste: aceste meciuri de tenis nu s-au jucat niciodată

Când vine vorba de inteligență artificială, cercetătorii încă încearcă să stabilească limitele utilității acestui domeniu, dacă există vreuna. Cea mai recentă dovadă vizavi de ce este posibil o poți vedea în clipul de mai jos.

Dacă ți-ai dorit vreodată să vezi cum ar fi să joace Roger Federer într-un meci de tenis cu Roger Federer, într-o manieră suprinzător de realistă, o poți face în clipul de mai jos. Acesta a fost realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Stanford.

Pornind de la natura ciclică a unui meci de tenis, o inteligență artificială poate genera secvențe video după ce ”se antrenează” pentru o perioadă îndelungată de timp. În acest scop, inteligența artificială a analizat o serie stufoasă de meciuri cu unii dintre cei mai populari jucători de tenis de pe mapamond. Printre altele, clipurile respective au integrat referințe clare pentru ca AI-ul să știe ”la ce se uită”.

În final, după ce au fost generate profile statistice pentru fiecare jucător, inteligența artificială a câștigat abilitatea de a prezice cu o precizie foarte mare modul în care vedete precum Novak Djokovic sau Roger Federer reacționează în anumite momente. Dincolo de reacții, AI-ul știe unde se așează de obicei jucătorii când trebuie să servească sau unde lovesc de obicei mingea în terenul adversarului.

De exemplu, într-un joc fictiv, AI-ul îl plasează pe Federer mai aproape de plasă decât Rafael Nadal, la fel ca în cazul unui meci real între cei doi. Loviturile lui Djokovic sunt adresate către partea mai puțin bună a adversarului.

Partea tehnică din spate este însă mai puțin impresionantă. În schimb, e remarcabil faptul că îl poți vedea pe Roger Federer într-un meci cu el însuși sau într-o partidă improbabilă cu Serena Williams. În același timp, poate estima cu precizie destul de mare ce s-ar putea întâmpla dacă o singură lovitură dintr-un meci real ar fi avut alt deznodământ.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: