Cine a fost Roland Garros, omul celui mai important turneu de tenis din lume

Cine a fost Roland Garros, omul celui mai important turneu de tenis din lume

Turneul de tenis French Open este în plină desfășurare, dar puțini oameni știu de unde vine denumirea stadionului Roland Garros, unde acesta se ține.

În fiecare an, Paris este gazda unuia din cele mai așteptate evenimente sportive din lume – anume French Open. Cei mai de renume jucători de tenis călătoresc de departe pentru a concura într-unul din cele patru Grand Slam-uri, unde visează să scrie istorie. Începuturile French Open își au rădăcinile în anul 1891. Pe atunci, a apărut French Clay-Court Championships, un turneu rezervat doar pentru jucătorii care erau membri ai cluburilor franceze.

Locațiile erau diferite – variau de la Stade Francais la Parc de Saint-Cloud și Racing Club de France’s Croix-Catalan. Ulterior, în 1925, turneul a început să primească jucători și din străinătate. Astfel, a apărut French Open.

În 1928, victoria asupra Cupei Davis a „Mușchetarilor Francezi” (Jacques Brugnon, Jean Borotra, Henri Cochet și Rene Lacoste) a fost celebrată cu construirea unui stadion, care avea să devină locația principală pentru French Open. Stade Francais a oferit trei hectare de pământ din preajma Porte d’Auteil către Federație, în vederea construirii stadionului, cu o singură condiție – aceea de a-l numi după Roland Garros.

Roland Georges Garros a fost un pilot din timpul primului război mondial. El a devenit în 1913 primul bărbat care a zburat deasupra Mării Meditarane fără oprire. În 1915, a fost prins și ținut prizonier vreme de doi ani, până a reușit să evadeze. O lună mai târziu de la evadare însă, el a murit într-o bătălie aeriană, cu doar o zi înainte să împlinească 30 de ani.

Garros nu a avut mari legături cu sportul în sine. El ar fi preferat rugby-ul în detrimentul tenisului. Însă unul din camarazii săi de război, Emile Lesieur, a avut un rol important în denumirea stadionului după numele acestuia.

Lesieur era jucător de rugby. În urma războiului, a prezidat asupra Stade Francais și a insistat ca stadionul să fie denumit după prietenul său din război.

Citește și:
Sursa: Metro UK