VIDEO Avionul supersonic pentru pasageri, aproape gata: prototipul a fost dezvăluit oficial

VIDEO Avionul supersonic pentru pasageri, aproape gata: prototipul a fost dezvăluit oficial

În urmă cu câteva decenii, avioanele supersonice pentru pasageri au făcut valuri în industrie. Odată cu Boom XB-1, ar putea reveni în actualitate.

Cei mai mulți pasionați de aviație asociază zborurile supersonice cu Concorde, dar ultimul său zbor comercial a avut loc în octombrie 2003. A mai existat și un Tupolev Tu-144, dar acesta s-a aflat în circulație până în iunie 1978. Ulterior, avioanele supersonice au fost desființate din cauza zgomotului masiv, a gradului exagerat de emisii poluante, consumului incredibil și, nu în ultimul rând, a prețului unei călătorii.

Acum, se încearcă readucerea în actualitate a supersonicelor, prin remedierea parțială a problemelor care au dus la eliminarea lor. Din această categorie face parte și Boom Supersonic, aflat în cercetare și dezvoltare de aproximativ 6 ani. Înaintea dezvăluirii unei creații de dimensiuni generoase pentru pasageri, Boom tocmai a anunțat XB-1.

avion persoane supersonicIlustrat în imaginile alăturate, Boom XB-1 a fost creat ca un avion concept, pentru testarea tehnologiilor care vor urma să fie integrate într-o ediție semnificativ mai mare, pentru pasageri. Zborurile de test cu micuțul XB-1 vor începe în 2021.

Dacă totul merge bine, Boom ar putea crea primul avion supersonic complet nou de persoane în aproximativ jumătate de secol. Primele detalii publice despre acest proiect au început să circule pe internet în luna august a acestui an. 

Boom XB-1 sau Baby Boom are o lungime de 21,6 metri și este construit în jurul unui cadru din fibră de carbon compozit. Propulsia este asigurată de 3 motoare General Electric J85-15, menite să ofere 12.000 de livre de împingere. Este important de reținut că J85 este un motor de cursă lungă prezent în piață din anii `50, dar se pare că a fost optimizat la maxim pentru a micșora impactul poluant asupra mediului înconjurător.

Pentru materializarea acestui concept, Boom a colaborat cu Stratasys și Velo 3D pentru a micșora costurile de producție prin imprimarea 3D a mai multor piese. Pe viitor, creatorii companiei speră să creeze primul Overture supersonic pentru pasageri în 2025, urmând ca primul zbor comercial să aibă loc în 2029.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: