04 aug. 2020 | 13:54

În curând vei călători în spațiu cu un avion supersonic

ACTUALITATE
În curând vei călători în spațiu cu un avion supersonic

Compania de turism spațial Virgin Galactic a anunțat că lucrează cu Rolls-Royce pentru a dezvolta un avion supersonic, destinat călătoriilor aeriene, după cum relatează CNBC.

Imaginile lansate recent arată un design elegant, care amintește de avioanele de pasageri supersonice britanico-franceze Concorde, care au fost retrase la începutul anilor 2000. De fapt, Concorde a folosit motoare de avioane construite de Rolls-Royce.

Cum o să ne facem concediile în spațiu

Conceptul este proiectat pentru a zbura de trei ori viteza sunetului, folosind o structură de aripă triunghiulară mare. Aceasta este destinată să transporte doar între 9 și 19 pasageri și să zboare la o altitudine de 18.000 de km – aproximativ de două ori altitudinea unui avion aerian comercial convențional.

„Am făcut progrese mari până acum și așteptăm cu nerăbdare să deschidem o nouă frontieră în călătoriile de mare viteză”, a declarat George Whitesides, ofițerul spațial Virgin Galactic, într-o declarație.

Conform Virgin Galactic, proiectele au fost deja revizuite de NASA. Următorul pas este să colaboreze cu Administrația Federală de Aviație (FAA), pentru a-l certifica pentru zborurile viitoare.

Virgin Galactic nu este singura companie care dezvoltă o astfel de aeronavă supersonică. O serie de startup-uri mai mici dezvoltă avioane similare, iar zborurile de testare au fost planificate încă din 2023, potrivit CNBC.

Poți să uiți de Mamaia: vacanța de lux pe care o vrei e în spațiu la bordul acestei navete

Elon Musk, Jeff Bezos și Richard Branson au spus că vor să facă turism spațial. Cel din urmă are și-o navetă specială pentru viitorii turiști, dar și costume spațiale deosebite.

În timp ce SpaceX face costume de astronaut pentru NASA, Virgin Galactic face pentru turiști. VSS Unity e naveta spațială care ar putea, într-un viitor nu prea îndepărtat, să găzduiască oameni care vor să se bucure de vacanțe în afara Pământului. Biletul nu va fi ieftin, cu siguranță, dar cel puțin la cum arată lucrurile acum ar putea fi și justificat.

Oricât de impresionantă ar fi, deocamdată nu există în formă fizică. Până să avem cu adevărat turism spațial, vom avea astfel de planuri. Totuși, potrivit Virgin Galactic, naveta VSS Unity va putea găzdui opt persoane.