10 iun. 2020 | 06:00

VIDEO Au jucat șah din spațiu, împotriva unui campion mondial: performanța Stației Spațiale Internaționale

ACTUALITATE
VIDEO Au jucat șah din spațiu, împotriva unui campion mondial: performanța Stației Spațiale Internaționale

Pentru a celebra 50 de ani de la primul meci de șah între cosmonauți sovietici și colegii de pe Pământ, rușii au organizat o partidă transmisă live pe YouTube care va intra în istorie.

Pe parcursul zilei de ieri, o echipă formată din doi cosmonauți sovietici a înfruntat un campion mondial de șah. La momentul meciului, cosmonauții s-au aflat în spațiu, pe Stația Spațială Internațională. Pentru a completa peisajul, marele maestru internațional și campion mondial Serghei Kariakin a jucat în timp ce se afla la Muzeul Spațiului din Moscova.

Aflați pe ISS, cosmonauții Anatoli Ivanishin și Ivan Vagner s-au folosit de o tabletă pentru a juca jocul, în timp ce mutările lor le-au fost transpuse pe o tablă de șah reală, în fața lui Kariakin. Meciul a fost cu atât mai spectaculos cu cât a fost transmis live pe YouTube, pe canalul agenției spațiale rusești Roskosmos.

Un pic trist este faptul că meciul s-a încheiat cu remiză, nu a câștigat nimeni. Având însă în vedere istoricul lui Kariakin, cei doi cosmonauți au fost foarte mândri de performanța lor și au perceput-o ca un fel de victorie. „Este o mare onoare să nu pierzi”, a reacționat Anatoli Ivanishin, alături de Ivan Vagner.

Campionul Serghei Kariakin a clasificat interacțiunea ca fiind „o partidă foarte incisivă și de bun nivel”, în ciuda faptului că a fost foarte scurtă, deoarece cosmonauții nu pot rămâne în direct mult timp. „Aparent, aveți o perspectivă singulară din spațiu”, a glumit Serghei Kariakin.

Partida de șah a durat aproximativ 15 minute și poate fi văzută în clipul de mai jos începând cu minutul 30.

Evenimentul a fost organizat pentru a celebra 50 de ani de la primul meci de șah, în 9 iunie 1970, între cosmonauți sovietici în misiune și colegii lor de pe Terra. Din păcate, la momentul respectiv, tehnologia nu permitea imortalizarea interacțiunii, dar a reprezentat un eveniment pe care rușii și l-au dorit celebrat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele