05 dec. 2020 | 11:02

VIDEO Adevărații ”unicorni” au ieșit la iveală în Caraș-Severin: explicația pentru cornul stingher

ACTUALITATE
VIDEO Adevărații ”unicorni” au ieșit la iveală în Caraș-Severin: explicația pentru cornul stingher

În teorie, unicornii sunt ființe fantastice cu un singur corn în frunte. Dacă ai însă în vedere clipul de mai jos, au mari șanse să-și fi găsit bazele în realitate.

Dacă sutele de documentare cu natură pe care le-ai văzut de-a lungul vieții nu te-au convins că trăim pe o planetă fascinantă, acum există un argument în plus în acest sens. Căpriorii cu un singur corn există. Seamănă foarte tare cu un unicorn și au în spate o explicație științifică surprinzător de logică.

În perioada noiembrie-decembrie, în fiecare an, căpriorii își leapădă podoaba capilară. Dacă cerbul lopătar și cerbul comun trebuie să ia măsuri rapide de rupere a celui de-al doilea corn, pentru că diferența de greutate le afectează echilibrul, situația nu este generală. La căderea primului, căpriorul se poate plimba mult timp cu un singur corn, așa cum a fost surprins de cei ce la Asociația Wild Caraș.

„De la „adevărații unicorni”, trecem la cei de sezon. În perioada noiembrie-decembrie, căpriorii își leapădă podoaba. Spre deosebire de frații lor mai mari, cerbul lopătar și cerbul comun la care căderea unui corn îi obligă la măsuri rapide de rupere a celui de-al doilea corn, deoarece greutatea mare a cornului le trage capul într-o parte, căpriorul se poate plimba „relaxat” câteva săptămâni cu un corn”, scriu reprezentanții Asociației Wild Caraș-Severin într-o postare pe Facebook.

Dincolo de partea teoretică a ecuației, noutatea fascinantă este că Asociația Wild Caraș-Severin a imortalizat o secvență video spectaculoasă pentru a ilustra momentul descris mai sus. Nu cred că este o premieră absolută, dar cu siguranță este o noutate pentru România.

„Noile cornițe vor crește învelite într-o blăniță cu păr scurt, puternic vascularizată care va ajuta la creșterea rapidă a noilor cornițe”, au adăugat membrii fundației. Transformarea sau înlocuirea coarnelor se încheie în februarie martie, când coarnele căpriorului se osifică, pielea din preajmă se usucă și este îndepărtată de căprior prin frecarea de arbuști. 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele