28 oct. 2020 | 08:00

Vestea despre vaccinul de coronavirus pe care nu ți-ai fi dorit-o vreodată: când va ajunge la toată lumea

ACTUALITATE
Vestea despre vaccinul de coronavirus pe care nu ți-ai fi dorit-o vreodată: când va ajunge la toată lumea

Se vehiculează de mult timp că vor fi probleme cu disponibilitatea și distribuția primul vaccin împotriva coronavirus. Acum, cel mai sumbru scenariu a fost confirmat de Comisia Europeană.

Dacă totul merge bine, iar vaccinele progresează în ritmul actual, primele doze de imunizare ar trebui să fie disponibile înainte de finele acestui an sau în primele luni din 2021. Cu toate acestea, Comisia Europeană a atras atenția asupra faptului că, din păcate, nu vor fi suficiente doze de vaccin pentru toți cetățenii UE până în 2022.

Între timp, dozele disponibile vor fi distribuite persoanelor din categoriile de risc major și cadrelor medicale din prima linie. Acest avertisment îngrijorător vine în contextul în care UE a rezervat deja un miliard de doze ale unui potențial vaccin, în timp ce populația blocului comunitar este estimată la 450 de milioane.

Pentru a avea acces rapid la vaccin, Uniunea Europeană a încheiat acorduri cu trei producători și negociază rezervarea unui miliard suplimentar de doze cu alte companii pe fondul avertismentelor experților care afirmă că s-ar putea ca nu toate vaccinurile dezvoltate să se dovedească eficace.

„Nu vor exista suficiente doze de vaccin anti-Covid-19 pentru întreaga populație, înainte de sfârșitul lui 2021”, le-a transmis luni un oficial al Comisiei Europene diplomaților statelor membre într-o întâlnire cu ușile închise, potrivit unei persoane care a participat la întrunire. Nu a durat mult până când informația a fost confirmată pentru Reuters și de un al doilea oficial. Niciun purtător de cuvânt al Comisiei Europene nu a confirmat datele de mai sus.

Deși există multe date despre un eventual vaccin, oficialii din Comisia Europeană își asumă o marjă importantă de siguranță legată de realizarea sa efectivă, pentru a evita crearea confuziei și, implicit, a panicii la scară largă.

Deocamdată, nu există un vaccin eficace împotriva coronavirusului însă Comisia Europeană a anunțat la începutul lunii octombrie că primele doze ar putea fi disponibile la începutul anului viitor.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele