Van Halen s-a stins din viață, la 65 de ani: de ce a decedat rockerul care a influențat o generație

Van Halen s-a stins din viață, la 65 de ani: de ce a decedat rockerul care a influențat o generație

Unul dintre cele mai importante nume ale muzicii rock s-a stins din viață. Eddie Van Halen avea doar 65 de ani, iar cei mai mulți îl știu datorită trupei pe care a fondat-o cu fratele său în anii `80.

După o luptă cu cancerul care s-a desfășurat pe parcursul ultimelor decenii, Eddie Van Halen a decedat în urmă cu aproximativ 24 de ore. Membru fondator al trupei care îi poartă numele, Eddie a fost unul dintre cei mai cunoscuți rockeri la nivel mondial. Fiul său Wolf Van Halen a făcut anunțul pe Twitter. „Tatăl meu, Edward Lodewijk Van Halen, a pierdut lunga şi dificila sa luptă împotriva cancerului în această dimineaţă”, a postat acesta din urmă.

Artistul născut în 1955 în Amsterdam a fondat în 1972 o formaţie, alături de fratele său, Alex Van Halen. În 1974, cei doi şi-au intitulat trupa Van Halen. Grupul a cunoscut succesul pe scena muzicală din Los Angeles în anii ’70 şi s-a bucurat ulterior de numeroase premii, devenind una dintre cel mai bine vândute formaţii din Statele Unite şi din lume.

A început să sufere de cance încă de acum 20 de ani. De-a lungul anilor, celulele canceroase au migrat în zona gâtului, iar medicii au fost nevoiți să facă mai multe intervenții chirurgicale. Când a început să sufere de cancer oral, opinia artistului a fost că penele de chitară din metal s-ar putea să aibă legătură cu asta. În cele câteva decenii de activitate, aproape de fiecare dată, a obișnuit să le țină în gură.

”Am folosit pene de metal – din alamă şi cupru – pe care le ţineam mereu în gură, exact acolo unde am dezvoltat cancer la limbă. În plus, practic trăiesc într-un studio de înregistrări care este plin cu energie electromagnetică. Asta e o teorie. Fumam şi luam multe droguri. Dar plămânii mei sunt curaţi. E o teorie a mea, însă medicii spun că este posibil”, a declarat artistul în 2015. Ca referință, în 2000, o treime din limbă i-a fost extirpată.

”Nu pot să cred că trebuie să scriu asta, dar tatăl meu, Edward Lodewijk Van Halen, a pierdut lunga și greaua luptă cu cancerul în această dimineață”, a scris Wolfgang Van Halen. ”A fost cel mai bun tată pe care l-aș fi putut cere vreodată. Fiecare moment pe care l-am împărtășit cu el pe și în afara scenei a fost un cadou”, a continuat el.

Citește și: