Vaccinurile anti-Covid false, subiect de îmbogățire: avertismentul Interpol pe care trebuie să-l știi

Vaccinurile anti-Covid false, subiect de îmbogățire: avertismentul Interpol pe care trebuie să-l știi

La momentul actual, în niciun colț al mapamondului, nu există un vaccin certificat și aprobat care să fie administrat în masă împotriva noului coronavirus. Asta nu împiedică ”afaceriștii” să monetizeze interesul pe acest subiect.

Organizaţia internaţională Interpol a transmis miercuri un mesaj de avertizare către cele 194 de ţări membre. Prin documentul respectiv, autoritățile locale sunt avertizate să se pregătească pentru acţiuni ale crimei organizate centrate pe vaccinurile împotriva coronavirusului, relatează Agerpres citând AFP.

Amenințarea de nivel portocaliu este una care ar putea duce la multe pierderi de vieți omenești și care, speră organizația de cooperare polițienească internațională, poate fi împiedicată. Interpol, cu sediu central în orașul Lyon din Franța, atrage atenția asupra unei „potenţiale activităţi criminale legate de contrafaceri, furturi şi promovarea ilegală de vaccinuri împotriva Covid-19 şi a gripei”.

Pe perioada pandemiei, numărul celor care s-au îmbogățit a fost absolut uimitor, inițial din măști și combinezoane, de multe ori de proastă calitate, iar acum din vaccinuri. „Pandemia a făcut deja loc unei activităţi prădătoare şi oportuniste fără precedent”, menţionează Interpol, adăugând că a constatat deja „promovarea, vânzarea şi administrarea de vaccinuri false” împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2.

„Într-un moment în care mai multe vaccinuri împotriva Covid-19 se apropie de aprobare şi de o distribuire pe scară largă, va fi crucial să fie garantată securitatea lanţului de aprovizionare şi să se identifice site-urile ilegale care vând produse contrafăcute”, au insistat oficialii Interpol în documentul distribuit la nivel global.

Dacă nu era evident, eforturile legate de securitatea distribuirii vaccinului sunt vitale. Nu de alta, dar acțiunile răufăcătorilor „constituie un risc major pentru sănătate sau chiar pentru viaţa” publicului larg, subliniază secretarul general al Interpol, Jürgen Stock. „Este esenţial ca autorităţile să fie cât mai pregătite posibil în faţa apariţiei viitoare a tuturor tipurilor de activităţi criminale legate de vaccinurile împotriva Covid-19”, a adăugat oficialul.

Ca să înțelegi mai bine amploare fenomenului asupra căruia avertizează Interpol, merită să ai în vedere că autoritatea internațională a identificat aproximativ 3000 de site-uri legate de farmacii suspendate, fără drept de practică. Aceste pagini web facilitează comercializarea de teste false, medicamente și materiale medicale contrafăcute și ilegale.

„Pentru a se evita să cădem în capcana acestor escrocherii online, este important să rămânem vigilenţi şi prudenţi în faţa unor oferte care par în majoritatea timpului prea bune ca să fie adevărate”, mai atrage atenţia organizaţia.
Citește și: