30 mart. 2020 | 15:07

Ouăle de găină pot „crea” vaccinuri, dar metoda nu va funcționa pentru noul virus

ACTUALITATE
Ouăle de găină pot „crea” vaccinuri, dar metoda nu va funcționa pentru noul virus
CDC

Deși pare ciudat, ouăle de găină sunt folosite de către experții din Statele Unite pentru a produce vaccinuri pentru gripă.

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, statul american are trei modalități de a produce vaccinurile necesare pentru gripă: una este bazată pe celule, alta pe material genetic recombinat, iar a treia (și cea mai comună tehnică) se bazează pe ouăle de găină. Procedura este folosită de mai bine de 70 de ani și este utilă pentru crearea de vaccinuri pentru gripa obișnuită cu care se confruntă oamenii.

Statele Unite are ferme de găini special create pentru așa ceva, a căror locație este ținută secretă, din motive de securitate. În ultimul sezon gripal, în SUA au fost distribuite peste 174 de milioane de de doze de vaccin antigripal. Dintre acestea, aproximativ 82% au fost create prin metoda care se bazează pe ouăle de găină. Dacă fiecare ou folosit poate contribui la producerea unui vaccin, vorbim de aproximativ 140 de milioane de ouă folosite pentru crearea de doze de vaccin antigripal.

Cum sunt create vaccinurile cu ajutorul ouălor de găină

Metoda care folosește ouă este cercetată încă din 1930. Britanicii au făcut primele teste în 1937, pe membrii armatei sale, iar primul vaccin pentru gripă a fost făcut public de Statele Unite în anii 1940.

Procesul este unul interesant. În primul rând, CDC sau alte laboratoare partenere ale Organizației Mondiale a Sănătății aleg anumite tulpini de virus pe care să le trimită mai departe producătorilor privați de vaccinuri. Vaccinul trebuie schimbat în fiecare sezon gripal, pentru că virusul poate suferi mutații, iar tulpinele se pot schimba.

Virusul selectat este apoi injectat într-un ou de găină fertilizat, unde este incubat pentru câteva zile, la fel cum s-ar întâmpla în cazul unei gazde umane. Ulterior, oamenii de știință extrag lichidul care conține virusul din ou. Pasul următor constă în dezactivarea virusului, pentru a nu mai putea cauza boala, și purificarea acestuia. La final, rămâne antigenul virusului. Antigenul este un element crucial: este, de fapt, substanța eliberată de virus care îți face sistemul imunitar să răspundă. Astfel, vaccinul îți pregătește corpul pentru o infecție viitoare reală.

De ce ouăle nu sunt utile pentru crearea de vaccinuri pentru noul coronavirus

Mulți oameni de știință lucrează acum la identificarea unui vaccin pentru a lupta cu noul virus care a afectat deja o parte mare a populației planetei. Totuși, acest lucru nu este ușor și, cel mai probabil, va mai dura ceva până când îl vom avea.

Partea proastă e că nici această tehnică folosită în mod obișuit pentru vaccinul împotriva gripei nu se va dovedi utilă pentru crearea vaccinului împotriva SARS-CoV-2. Pentru că noul virus are receptori diferiți, dar și alte caracteristici, acesta nu se va putea replica în interiorul unui ou, așa cum o face virusul gripal.

De altfel, dincolo de criza creată de coronavirus, oficialii SUA au încercat să găsească alternative pentru dezvoltarea de alternative, pentru a nu mai folosi ouă în producție. Unul dintre motive este fapul că producția este prea lentă. Pe de altă parte, există și posibilitatea ca găinile să ajungă infectate cu gripa aviară. Acest lucru ar face ouăle acestora inutilizabile, iar stocul de vaccinuri antigripale ar scădea dramatic.

Oamenii de știință lucrează la dezvoltarea unui vaccin

Mai multe teste pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus sunt deja în desfășurare. În Statele Unite, prima persoană deja a primit o  doză de potențial vaccin. Jennifer Haller, este o femeie în vârstă de 43 de ani din Seattle, și a devenit prima persoană care s-a oferit voluntar să testeze potențialul ser care ar putea duce la stoparea răspândirii coronavirusului.

De asemenea, și China lucrează la un vaccin pentru virusul care afectează toată planeta. Peste 100 de voluntari au primit vineri, 20 martie, primele injecții cu substanța la care cercetătorii militari chinezi au lucrat, pentru combaterea noului virus.

Rămâne de văzut cât de repede se va descoperi vaccinul. Experții ne avertizează că procesul ar putea dura, totui, undeva chiar și 18 luni.