03 iun. 2020 | 11:12

Vaccinul Moderna, din ce în ce mai aproape: când începe faza a treia de testare a celui mai promițător vaccin

ACTUALITATE
Vaccinul Moderna, din ce în ce mai aproape: când începe faza a treia de testare a celui mai promițător vaccin

Mai multe companii lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva noului virus, iar Moderna are până acum rezultate promițătoare. Curând, va începe faza a treia de testare pe oameni.

Anthony Fauci, imunolog și directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA, a anunțat că faza a treia pentru dezvoltarea vaccinului experimental al Moderna va începe în luna iulie. Va include un număr de 30.000 de pacienți, chiar și în vârstă de 18 ani, dar va include și persoane mai în vârstă.

Potrivit acestuia, faza a treia va include atât locuri de testare din SUA, cât și unele internaționale. Astfel, 30.000 de indivizi vor participa la un studiu „placebo randomizat” controlat de moderna, în vederea dezvoltării unui vaccin pentru SARS-CoV-2. De altfel, acest potențial vaccin este considerat a fi cel mai promițător, în fruntea mai multor eforturi ale producătorilor de medicamente și vaccinuri în lupta cu virusul.

Faza a treia pentru acest vaccin va fi și ultima

Faza a treia a unui studiu este considerată etapa finală înainte de o potențială aprobare din partea Administrației din SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). Fauci spune că cei înscriși în proces vor avea, în primul rând între 18 și 55 de ani, dar există și americani în vârstă, inclusiv cei care sunt cei mai vulnerabili în cazul în care se infectează cu noul coronavirus.

„Vom începe fabricarea dozelor de vaccin înainte să știm dacă vaccinul funcționează”, a spus Fauci despre procesul de fabricație. „Este posibil să știm dacă este eficient până în noiembrie sau decembrie. Până atunci, sperăm să avem aproape 100 de milioane (doze)”, a mai explicat acesta.

Până la începutul anului 2021, vor fi disponibile mai mult de câteva sute de milioane de doze, mai spune expertul imunolog. Partea interesantă e că fabricarea vaccinului se va face pe măsură ce acesta este testat pe oameni, după cum spune Fauci.