Adevărul despre vaccinul pe care românii l-au făcut deja: de ce nu e „arma secretă” pentru pandemia de acum

Adevărul despre vaccinul pe care românii l-au făcut deja: de ce nu e „arma secretă” pentru pandemia de acum

Deși această informație circulă în ultima vreme pe internet, un vaccin BCG pe care e posibil să-l fi făcut deja nu te va proteja de noul virus.

Vaccinul Bacillus Calmette–Guérin (BCG) împotriva tuberculozei a fost creat acum 100 de ani. În esență, acesta îmbunătățește sistemul imunitar al organismului și a fost asociat cu un risc redus la infecții bacteriene, parazitare și virale. A fost folosit pe oameni începând cu anul 1921, iar România îl are și ea în schema obligatorie de vaccinare de ceva vreme. Asta înseamnă că, cel mai probabil, l-ai făcut și tu deja, la naștere.

Recent, un studiu atribuit unor specialiști, printre care se numără și Mihai Netea, un cercetător în genetică de la Institutul Nijmegen din Olanda, susținea că acest vaccin BCG te-ar putea face imun la noul coronavirus. Totuși, este vorba aici despre o știre falsă. Cercetătorul român a oferit explicații în acest sens la Digi24 și spune că vaccinul nu te protejează, în niciun caz, de SARS-CoV-2.

Un vaccin BCG nu te face imun la COVID-19

„Mesajul care circulă pe net nu este corect, nu vine din partea noastră sau a universității noastre așa cum greșit este menționat. În plus, este greșit din punct de vedere științific. Vaccinarea BCG care se face la naștere nu este legată de susceptibilitatea la COVID-19, nu poate proteja populația împotriva acestei boli. Și în China este obligatorie vaccinarea la naștere BCG și, totuși, acolo a început infecția, iar numărul infecțiilor a fost foarte mare. Populația din România nu este protejată contra coronavirus prin vaccinarea BCG la naștere”, a explicat cercetătorul genetic Mihai Netea.

Astfel, chiar dacă ai făcut deja acest vaccin, cel mai probabil, nu ești protejat împotriva noului coronavirus. Mai mulți oameni de știință lucrează la proiecte diferite pentru dezvoltarea unui astfel de vaccin. Mai toți experții spun că procesul nu este unul ușor, așa că va mai dura ceva până va fi disponibil.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: