Vaccinul finanțat de Bill Gates începe să fie testat pe oameni: ar ajunge la un milion de doze până la finalul lui 2020

Vaccinul finanțat de Bill Gates începe să fie testat pe oameni: ar ajunge la un milion de doze până la finalul lui 2020

Fundația lui Bill și Melinda Gates contribuie la lupta împotriva pandemiei, printre altele, și prin finanțarea unor vaccinuri care ar putea conferi imunitate populației.

Un nou potențial vaccin împotriva COVID-19 intră în faza de testare clinică. Inovio Pharmaceuticals, un mic start-up biotech din statul american Pennsylvania a primit aprobare de la Food and Drug Administration (FDA) pentru a testa pe oameni vaccinul dezvoltat de aceasta. Până acum, studiile pre-clinice realizate pe animale par să fi dat roade.

Fundația Bill și Melinda Gates, dar și alte organizații non-profit, au finanțat proiectul prin care se urmărește dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19 al companiei Inovio. Startup-ul spune că se așteaptă ca, până la sfârșitul verii, să aibă date legate de siguranța vaccinului dezvoltat. De asemenea, își propune să producă un milion de doze până la sfârșitul anului 2020.

Vaccinul finanțat de Bill Gates începe să fie testat pe oameni: cum funcționează

Inovio a început deja testele. Voluntarii din primul val au primit deja, luni, 5 aprilie, doze din vaccinul INO-4800 pe bază de ADN. Fiecăruia dintre cei 40 de voluntar i se vor administra câte două doze din vacciul pe bază de ADN, la o distanță de patru săptămâni. Oamenii de știință vor urmări să vadă dacă aceștia dezvoltă imunitate și dacă există efecte adverse. În funcție de rezultate, Inovio plănuiește să lanseze și o a doua fază de testare care ar urma să cuprindă undeva la peste 1.000 de participanți.

Acesta nu este singurul vaccin pentru a cărui dezvoltare Bill Gates este dispus să cheltuie bani. Fondatorul Microsoft a anunțat că, prin fundația sa și a soției sale, va finanța șapte astfel de proiecte care urmăresc să dezvolte potențiale vaccinuri pentru COVID-19. Miliardarul a anunțat că este conștient de faptul că, cel mai probabil, doar vreo două proiecte se vor dovedi promițătoare. Totuși, acesta admite că ar putea pierde „câteva miliarde de dolari” pentru proiecte care nu vor reuși.

Citește și: