Universul genetic perturbat de Microsoft Excel: de ce a devenit o sursă de stres

Universul genetic perturbat de Microsoft Excel: de ce a devenit o sursă de stres

La nivel global, atât de mare este dependența de Microsoft Excel, încât oamenii de știință ajung să-și schimbe rezultatele cercetării pentru a se adapta la pretențiile programului.

Microsoft Excel este cea mai populară aplicație de calcul tabelar de pe mapamond. În cea mai mare parte a timpului, funcționează ireproșabil, iar o parte dintre automatismele incorporate în Excel îți fac viața semnificativ mai ușoară. Din păcate, aceleași particularități automatizate pot deveni o sursă de stres, pentru că datele introduse de tine sunt transformate automat în altceva.

În cazul cercetătorilor din domeniul geneticii, referințele către diverse gene sunt automat interpretate ca date calendaristice, complicând efortul științific. Din acest motiv, în loc să facă un apel la Microsoft pentru a remedia problema care afectează oameni de știință din fiecare colț al mapamondului, s-a optat pentru cealaltă variantă.

HUGO Gene Nomenclature Committee, comitetul responsabil de denumirea și arhivarea genelor la nivel global, a lansat un nou ghid pentru denumirea genelor umane cu scopul unic de a preveni transformare referințelor științifice în date calendaristice de către Microsoft Excel. De exemplu, MARCH1 (Membrane Associated Ring-CH-Type Finger 1) va fi redenumit în MARCHF1 pentru ca aplicația de calcul tabelar să nu o mai transforme în 1-Mar, prima zi din martie în limba engleză.

Deși ai crede că aceasta este o excepție, nu mai puțin de 27 de gene au fost redenumite doar în ultimul an din cauza erorilor cauzate de automatismele din Microsoft Excel, conform coordonatorului HCNC. Problemele cauzate de aplicația Office sunt atât de vechi, încât o cincime din toate lucrările de genetică din 2016 au devenit eronate din cauza transformărilor automate de formatare a textului din programul creat de Microsoft.

Pentru a nu se crea confuzie în domeniul genetic, pe lângă schimbările menționate mai sus, va exista o colecție de nume scoase din uz împreună cu simbolurile și utilitatea lor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: