Microsoft Excel: cum lucrezi eficient cu data și ora curentă în tabele și formule

Microsoft Excel: cum lucrezi eficient cu data și ora curentă în tabele și formule

Dacă lucrezi cu un tabel în Microsoft Excel în care ai nevoie de data exactă de fiecare dată, ar fi bine să reții câteva formule.

Microsoft Excel este unul dintre cele mai fiabile și flexibile programe create de compania americană. Pe lângă particularitățile evidente pe care le pune la dispoziția utilizatorilor, același Excel include o serie de elemente avansate pe care prea puțini utilizatori cu experiență le cunosc. În această categorie s-ar putea să intre și interacțiunea cu data curentă sau data și ora curentă împreună.

Microsoft Excel include suport pentru suprinzător de multe formule. Unele le folosești o singură dată, în timp ce de altele devii dependent. Este important de reținut că o mare parte dintre formulele introduse în Excel în urmă cu mai bine de un deceniu, sunt acum suportate în WPS Office, Libre Office sau Apache OpenOffice. Deci, informațiile din acest material sunt valabile și dacă ai optat pentru o variantă gratuită a popularei suite de aplicații pentru birou.

Dacă ai nevoie să deschizi un fișier creat în Microsoft Excel și să vezi în permanență data curentă într-o anumită celulă, este suficient să tastezi în respectiva celula ”=today()” fără ghilimele. Confirmi cu Enter. Data va fi afișată în formatul standard de dată configurat în Excel (ex. 22-01-2018). Data curentă generată de TODAY() poate fi integrată în formule complexe, dacă vrei să calculezi o diferență sau să efectuezi o sumă.

Ca exemplu, dacă în celula A1 ai 01/01/2018 iar în celula B1 ai =today(), în C1 poți tasta =B1-C1 și vei vedea câteva zile au trecut de la 1 ianuarie și până azi. Din nou, este important formatul de dată pe care îl ai definit în Microsoft Excel.

Un pic mai detaliat decât =today() este =now(). Formula NOW() îți afișează data curentă însoțită de ora exactă, din momentul în care ai tastat-o sau ai deschis fișierul. Informațiile de dată și oră sunt preluate din sistem.

Dacă ai nevoie într-o celulă din tabel de data curentă sau de ora exactă în format static, fără ca acele informații să se modifice când redeschizi documentul, există niște combinații de taste. CTRL + ; îți afișează data curentă, în timp ce CTRL + Shift + ; îți afișează ora exactă. În Microsoft Excel pe Mac, în același scop, folosești CMD + ; și CTRL + ;.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: