Filtrele avansate în Microsoft Excel: cum funcționează și la ce te ajută

Filtrele avansate în Microsoft Excel: cum funcționează și la ce te ajută

Microsoft Excel are o serie stufoasă de funcții nu foarte evidente care îți fac viața semnificativ mai ușoară, dacă înțelegi cum funcționează și îți aduci aminte de existența lor. Filtrarea avansată se numără printre ele.

În momentul în care ai un tabel în Excel pe care l-ai definit ca atare, în capul de tabel ai opțiuni de sortare sau filtrare. Eventual, poți debifa anumite linii, dacă vrei să-ți fie mai ușor să parcurgi informația. Pentru situațiile mai complicate în care vrei să aplici mai multe filtre mai elaborate pe același set de celule, prin metodele tradiționale, situația se complică.

Atunci, ar fi bine să apelezi la filtrele avansate din Excel sau Excel Advanced Filter. Acestea te ajută să rămâi într-un timp foarte scurt doar cu datele de care ai nevoie într-un tabel separat, pe aceeași coală sau într-o a doua coală.

Ca exemple, din mii de distribuitori angajați într-o firmă, îi poți sorta doar pe cei dintr-o anumită regiune, care au generat un anumit profit. Filtrarea avansată te ajută și să filtrezi rapid toate valorile unice dintr-un tabel, dar acela este un bonus.

Excel-Advanced-Filter-criteira-S

Mecanismul în sine este unul cât se poate de simplu și logic, după ce te-ai jucat de câteva ori cu el. Începi prin a copia capul de tabel original într-o coală separată sau pe aceeași coală, la fel ca în exemplul de mai sus. În dreptul anumitor coloane treci filtrele la care te-ai gândit pe același rând. Poți trece mai multe filtre pe rânduri diferite, dar nu vor fi calculate concomitent, ci separat. Ideal, ar fi să te rezumi la un singur rând.

Selectezi tabelul original, inclusiv capul de tabel. Din meniul Data, la secțiunea Sort & Filter, faci click pe Advanced. Există și o combinație de tastea în același scop – ALT + A + Q. În noua fereastră, bifează Copy to another location.

Fă click în partea dreaptă la Criteria Range și selectează capul de tabel împreună cu criteriile de filtrare. În cazul de mai sus, selectează de la Date până la >5000. La Copy to, în dreapta, fă click în celula în care vrei să ai rezultatul filtrării. Confirmă cu Ok.

filtrare avansata excel

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: