16 ian. 2020 | 09:12

Un serial Apple TV+, subiect de proces: de unde s-a inspirat regizorul M. Night Shyamalan

ACTUALITATE
Un serial Apple TV+, subiect de proces: de unde s-a inspirat regizorul M. Night Shyamalan

M. Night Shyamalan este unul dintre cei mai prolifici regizori ai ultimelor decenii, dar se pare că serialul creat pentru Apple nu a fost unul foarte original.

Apple a făcut un efort semnificativ în ultimii ani pentru a-și atrage în curtea serviciului de streaming Apple TV+ câteva nume importante, începând cu Oprah, Reese Witherspoon, Jennifer Aniston, Steve Carell și nu numai. Chiar dacă nu ai mult conținut pe platformă, în mare parte, este conținut de calitate ca surprinde plăcut foarte multe tipuri de utilizatori.

Din păcate pentru gigantul din Cupertino, cel puțin una dintre producțiile sale a intrat într-un con de umbră. Servant al lui M Night Shyamalan este acum subiectul unui proces intentat în Statele Unite împotriva celor de la Apple. În opinia regizoarei de film Francesca Gregorini, serialul de la regizorul Sixth Sense și Unbreakable este foarte similar cu o producție originală a ei din 2013. Este vorba de thrillerul The Truth About Emanuel.

Premisa ambelor producții este foarte similară și gravitează în jurul unui ”devotament reciproc aproape irațional” între o mamă și bona ei, în urma pierderii unui copil. Aceeași mamă își investește energia într-o păpușă, atât în filmul din 2013, cât și în serialul Apple TV+ din 2019.

Nu este foarte clar dacă Gregorini va reuși să câștige acest proces sau se va dovedi că similaritățile dintre cele două producții sunt coincidențe, dar situația pare să fie una destul de complexă. Regizoarea afirmă că singura schimbare pe care a făcut-o Shyamalan este de a-i luat premisa și de a o transpune printr-o perspectivă masculină, de a o pune într-o situație în care bărbații privesc cu un ochi critic sănătatea mentală a unei femei, insistând ocazional pe atracția sexuală pentru dădacă.

În mod previzibil, Shyamalan și creatorul serialului, Tony Basgallop au negat similaritățile cu The Truth Abouth Emanuel, dar nu există vreun comunicat oficial din partea Apple pe marginea subiectului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele