Ultimele cuvinte ale lui Hitler înainte de sinucidere și cum a ajuns Eva Braun să-i fie alături până în ultimul ceas

Ultimele cuvinte ale lui Hitler înainte de sinucidere și cum a ajuns Eva Braun să-i fie alături până în ultimul ceas

Adolf Hitler s-a sinucis pe 30 aprilie 1945, în timp ce americanii și rușii erau pe punctul de-a câștiga războiul. În ultimele momente de viață, alături de Hitler a fost Eva Braun, concubina lui și femeia cu care s-a căsătorit în buncăr.

Ce-a spus Hitler înainte să se sinucidă nu se poate ști cu adevărat. Ce ne-a rămas tuturor, și istoriei implicit, sunt vorbele transmise mai departe de Hans Baur, locotenent general, unul dintre cei mai de încredere oameni ai lui Hitler.

Conform lui Braur, a încercat să îl convingă pe liderul Germaniei naziste că încă mai sunt avioane disponibile și că îl pot duce în Japonia sau Argentina sau la unul dintre șeici. Însă Hitler a refuzat. „Războiul se va încheia odată cu căderea Berlinului. Și eu stau să cad odată cu Berlinul”, ar fi spus liderul nazist.

Braur merge un pic mai departe și mai spune că liderul Germaniei ar fi zis și următoarele: „Un bărbat trebuie să își găsească curajul pentru a face față consecințelor, așa că îi pun capăt acum. Știu că mâine milioane de oameni mă vor blestema, acesta este destinul meu”.

În 2020 s-au împlinit 75 de ani de când Hitler s-a sinucis. Alături de el în buncărul din Berlin a fost și Eva Braun. Dorian Furtună, etolog și doctor în biologie, a rezumat situația în care se regăsea cuplul în acele zile.

Ultimele zile pentru Adolf Hitler și Eva Braun

Fragmentul pe care Dorian Furtună l-a pus pe Facebook e din cartea lui denumită „Retorica în fața morții, Moartea oamenilor celebri”, publicată în 2007.

Hitler s-a căsătorit cu Eva cu două zile înainte de a se sinucide. Un funcţionar responsabil pentru oficierea căsătoriilor a fost adus noaptea în buncher şi a înregistrat evenimentul. În formular, sub o frază care preciza că ambii „sunt persoane de provenienţă ariană şi nu suferă de boli ereditare”, Eva a început să semneze cu propriul nume de familie, apoi se corectă şi semnă: „Eva Hitler, născută Braun”.

Acestea au fost, probabil, ultimele cuvinte scrise de ea, notează Furtună.

Pe 30 aprilie, cei doi soţi urmau să se sinucidă. Eva ar fi venit la Hitler şi i-a propus să iasă afară ca să vadă pentru ultima dată soarele. Liderul nazist a refuzat.

Înaintea sinuciderii s-au retras într-un cabinet şi au luat câte o porţie de cianură de kaliu. Hitler și-a tras și un glonț în tâmplă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: