Când a murit Hitler? Verdictul despre cea mai controversată conspirație

Când a murit Hitler? Verdictul despre cea mai controversată conspirație

Adolf Hitler a murit în al Doilea Război Mondial și există dovezi. Un fragment de craniu și niște dinți confirmă că liderul naziștilor s-a sinucis în timpul războiului.

Se mai îndoia cineva că ar fi fost altfel? Se pare că da. Sunt mulți care încă mai cred tot felul de idei trăznite despre moartea „eroică” a lui Hitler sau despre supraviețuirea sa.

După 73 de ani de la război, o echipă de cercetători francezi a examinat ultimele rămășițe posibile ale cadavrului liderului naziștilor. La istorie, cu toții învățăm că după ce Hitler s-a sinucis, cadavrul său și al soției lui au fost stropite cu benzină și incendiate, pentru ca aliații să nu le găsească.

Bineînțeles că sovieticii le-au găsit și, se pare, au fost luate și ascunse de KGB, iar misterul despre moartea lui a fost cu atât mai mare.

Echipa de cercetători fracezi a reușit să convingă guvernul rus să permită examinarea ultimelor presupuse rămășițe ale cadavrului lui Hitler, pentru a se asigura că acesta chiar a murit în timpul războiului.

Testele ADN preluate de la dinți au fost comparate cu cele realizate după autopsia realizată la finalul războiului (de către ruși) și rezultatul confirmă că a murit, într-adevăr, odată cu căderea Berlinului.

„Nu e nicio urmă de îndoială. Studiul nostru dovedește că Hitler a murit în 1945. Nu a fugit în Argentina cu un submarin, nu stă ascuns într-o bază din Antarctica și nici într-una din partea întunecată a Lunii”, spune Charlier, unul dintre cercetătorii francezi.

De-a lungul timpului, au apărut tot felul de teorii ale conspirației despre moartea sau supraviețuirea lui Adolf Hitler. Iată câteva dintre cele mai cunoscute:

Liderul nazist a murit eroic în luptă

Nu a fost chiar o conspirație, ci o idee clară pe care nostalgicii naziști au încercat să o înfiripe în mintea tuturor. Cei care au crezut cu tărie în Hitler și ideologia nazistă, nu au putut accepta faptul că Hitler a murit, de fapt, prin sinucidere și că pe timpul asediului Berlinului a stat ascuns într-un buncăr.

Cum explici unui popor pe care timp de un deceniu l-ai mințit că Hitler e trimis de providență să salveze rasa ariană, că el n-a mai rezistat, de fapt, presiunii înfrângerii și a decis să se omoare?

Hitler a trăit și după căderea Berlinului, dar nimeni nu știe cum

E una dintre cele mai stupide conspirații, ca să fim sinceri. Ideea dă bine pentru un film despre istorie contrafactuală, dar realitatea e alta.

Vina se datorează, cumva, și sovieticilor, care au făcut rapid nevăzut cadavrul lui Hitler după război. Au lăsat în urmă un teren propice pentru scornirea unor idei bizare despre Hitler.

Mulți au crezut și încă mai cred și azi, că liderul naziștilor a trăit și și-a luat o identitate falsă. Unii cred fie că a lucrat ca dealer într-un casino din Franța, fie ca păstor în Alpi, ori ca un pustnic într-o peșteră.

A fugit din Germania nazistă cu un submarin

Este una dintre cele mai cunoscute conspirații și a dat speranțe neonaziștilor și altor extremiști că Hitler se va întoarce.

Această idee a dus la tot felul de mituri și legende despre evadarea din Europa cucerită de aliați.

Evadarea lui ar fi trebuit să însemne nașterea celui de-al patrulea Reich, pe care tot Hitler urma să-l conducă. Au trecut mai bine de șapte decenii de atunci, cred că ar fi cam bătrân pentru asta, chiar și dacă teoria ar fi adevărată.

Hitler s-a retras ca un pensionar la tropice

Conspirația se bazează pe un adevăr. La sfârșitul războiului, un U-boat (submarin) chiar a dispărut din Germania când Berlinul a căzut și e un fapt dovedit că mulți naziști au fugit în America de Sud unde au încercat să trăiască sub identități false.

Anul trecut, un document declasificat a arătat că însăși CIA a investigat la acea vreme o posibilă evadare a lui Hitler în America de Sud.

S-a refugiat după război într-o bază din Antarctica

Unele teorii spun că înainte să ajungă în America de Sud, Hitler s-a refugiat într-o bază militră din Antarctica. Ideea prinde bine pentru că și locația e bine aleasă. Încă știm puține despre singurul continent înghețat de pe planetă, iar lucrurile necunoscute sunt și cele mai misterioase.

Nu-i de mirare că unul dintre cei mai mari criminali ai istoriei și-ar fi găsit refugiu într-un loc pustiu în condiții vitrege.

Imaginația merge însă mai departe. Unii cred că baza lui Hitler a fost bombardată de englezi și americani în cadrul unor misiuni secrete, prin anii 1950.

Hitler se află pe Lună, de unde încă ne privește

E o idee amuzantă transpusă într-un spot publicitar cu un fundal sonor dramatic. Clipul de mai jos îți va spune mai multe.

Citește și: