UE vine cu platforma de care chiar ai nevoie în pandemie: cum te ține departe de virus

UE vine cu platforma de care chiar ai nevoie în pandemie: cum te ține departe de virus

Uniunea Europeană face un pas important în gestionarea pandemiei de coronavirus și a decis să unifice eforturile făcute de țările membre în acest sens.

Uniunea Europeană face un pas important și creează o platformă care ar putea ține sub control răspândirea noului tip de virus în spațiul comunitar. Oficialii de la Bruxelles s-au gândit să unifice sub aceeași platformă toate eforturile făcute de statele membre în acest sens. Astfel, pune la un loc toate aplicațiile care depistează contacții celor infectați cu noul tip de virus.

Demersul e condus în special de țările care au venit cu astfel de soluții inteligente, iar printre ele se numără Cehia, Danemarca și Italia. Dar de noua platformă pot beneficia toate statele membre.

Platforma de care ai nevoie în pandemie: ce a făcut UE

Pe platforma UE se vor găsi toate aplicațiile de depistare a contacților COVID-19, dar și multe alte funcții de avertizare. Dacă treci peste denumirea extrem de pretențioasă și formulată în limbaj de lemn –  „pasarela de interoperabilitate” – atunci o să-ți dai seama că platforma e chiar utilă.

Testarea e făcută momentan pe șase state parte din proiect: Republica Cehă, Danemarca, Germania, Irlanda, Italia și Letonia.

„Aplicațiile de depistare a contacților și de avertizare cu privire la Coronavirus care funcționează la nivel transfrontalier pot fi instrumente puternice în eforturile noastre de limitare a răspândirii COVID-19. În contextul în care numărul de cazuri este din nou în creștere, aplicațiile pot completa alte măsuri, cum ar fi testarea sporită și depistarea manuală a contacților. Dacă sunt utilizate pe o scară suficient de largă, acestea ne pot ajuta să întrerupem lanțurile de transmisie. Vom continua să luptăm pe toate fronturile împotriva pandemiei” spune Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Pe această nouă platformă se vor găsi toate aplicațiile create în interiorul spațiului comunitar. Câteva idei vin și din România, după cum îți arătam AICI.

„Numeroase state membre au lansat aplicații naționale de depistare a contacților și de avertizare. Acum este timpul ca acestea să interacționeze între ele. Călătoriile și schimburile interpersonale se află în centrul proiectului european și al pieței unice. Pasarela de interoperabilitate va facilita aceste călătorii și schimburi în această perioadă de pandemie și va salva vieți.”, a spus Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.

Grație ideii UE, poți instala o singură aplicație, care preia toate datele de la celalalte înglobate în interiorul ei. Între altele, ai putea, în continuare, să raportezi un test pozitiv sau să primească o alertă, chiar și atunci când călătoresc în străinătate. UE insistă că nu trebuie să-ți faci griji legate de privacy: informațiile care fac obiectul schimburilor sunt pseudonimizate, criptate, reduse la minimum și stocate numai atât timp cât este necesar pentru depistarea infecțiilor.

Pasarela nu permite identificarea persoanelor fizice. După ce se încheie perioada de teste, platforma va fi operațională în luna octombrie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: