Transportul public în București, gratuit: planul populist al lui Tăriceanu pentru transportul în comun

Transportul public în București, gratuit: planul populist al lui Tăriceanu pentru transportul în comun

Lista candidaților la primăria Capitalei este foarte stufoasă în acest an și fiecare se grăbește să atragă voturi prin măsuri mai mult sau mai puțin populiste. Călin Popescu Tăriceanu s-ar putea să fie cel mai inspirat la acest capitol.

Dacă vrei să ai parte de transport în comun gratuit în București, ai crede că trebuie să-l votezi pe Tăriceanu în poziția de primar. Propunerea candidatului ALDE a fost atât de departe realitate, încât până și Tăriceanu și-a dat seama că sună a promisiune populistă de campanie și nimic mai mult. 

„Dacă vrem să decongestionăm traficul în Bucureşti şi să folosim transportul public la maximum, atunci, una dintre ideile mele, care poate părea populistă la prima vedere, dar este o idee fundamentală, este să mergem către transportul public gratuit. În acest fel vom stimula oamenii să îşi lase maşinile în parcare şi să folosească transportul public, nu numai categoriile defavorizate”, a afirmat, marţi, Tăriceanu la Digi 24.

Beneficiile unei astfel de măsuri sunt cât se poate de clare, din punct de vedere ecologic, dar este improbabil ca cineva să aibă fondurile pentru schimbări atât de radicale legate de transportul în comun.

Partea un pic penibilă a ieșit la iveală când reporterul Digi24 l-a întrebat pe Tăriceanu cât costă o călătorie cu autobuzul în București. „Da, sigur să ştiu! Depinde de distanţa pe care mergi. Trei lei!”, s-a grăbit să răspundă candidatul la primărie. Din păcate pentru el, realitatea este cu totul alta. Potrivit STB, o călătorie urbană costă 1,30 lei.

Pentru că sistemul centralizat de încălzire a venit la pachet cu multe probleme pentru bucureșteni, Tăriceanu s-a gândit la o alternativă. „Sistemul centralizat este depăşit tehnic, depăşit ca şi concepţie. În mod normal trebuie să asiguri autonomia fiecărei unităţi locative. Cred că acesta este soluţia nu numai cea mai eficientă ci şi rapidă pentru a rezolva problema. (…) În loc să dăm bani pentru retehnologizarea centralelor RADET care sunt complet depăşite, putem să dăm această subvenţie individual pentru fiecare unitate locativă”, a concluzionat liderul ALDE.