Toți românii cu acest card trebuie să știe asta. Modificarea de maximă importanță care începe chiar de acum

Toți românii cu acest card trebuie să știe asta. Modificarea de maximă importanță care începe chiar de acum

O veste importantă pentru toți românii a venit în aceste zile. Comunicarea oficială e de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și vizează ce se întâmplă cu cardul de sănătate.

Conform CNAS, a fost prelungită cu 7 ani valabilitatea cardurilor naţionale de sănătate emise până pe 31 decembrie 2014. Adela Cojan, preşedintele CNAS, a declarat că astfel se fac economii de peste 30 de milioane de euro.

Decizia intră în vigoare din iulie 2020. Asta după ce Guvernul a aprobat o Hotărâre care prevede că se generează şi se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naţionale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014.

Termenul de valabilitate al acestor carduri este de 7 ani de la data rescrierii certificatului. Această reglementare vine în contextul în care valabilitatea certificatelor inscripţionate pe cardurile naţionale de asigurări de sănătate ar fi expirat în anul 2020 pentru aproximativ 4,2 milioane de carduri, urmând ca în anul 2021 să expire alte 10 milioane de carduri.

Ce înseamnă în bani o astfel de soluție

Conform CNAS, costurile acestei soluţii sunt în valoare de aproximativ 550.000 de lei, faţă de 165,4 de milioane de lei, cât ar fi costat retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate.

„Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat. La nivelul aplicaţiei furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat şi îl va înlocui fără nicio intervenţie a furnizorului.”
CNAS

Hotărârea aprobată de Guvern degrevează bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anii 2020 – 2021 de cheltuielile de tipărire a cardurilor a căror valabilitate expiră în această perioadă, precum şi bugetul Fondului naţional de asigurări sociale de sănătate de cheltuielile aferente distribuţiei acestora, menţionează CNAS.

Citește și:
Etichete: