Vestea care îi afectează pe toți românii: ce e mai avantajos, Noua Casă sau creditul imobiliar?

Vestea care îi afectează pe toți românii: ce e mai avantajos, Noua Casă sau creditul imobiliar?

Pentru cei care se află în căutarea unei locuințe și nu au adunat banii necesari, există mai multe soluții de finanțare. Numai că existe diferențe majore între programul guvernamental Noua Casă și un credit imobiliar, spre exemplu.

Dacă ești în căutarea unei locuințe și nu ai banii necesari, există mai multe soluții de finanțare. Poți apela la un credit ipotecar sau te poți ajuta de cel garantat de stat. E vorba de programul Prima Casă, care a fost redenumit Noua Casă. De asemenea, noile condiții sunt diferite.

Plafonul crește până la 140.000 de euro, dar și avansul urcă la 15% în această situație. Există câteva diferențe majore de care să ții cont atunci când alegi între un credit ipotecar și cel garantat de stat prin programul Noua Casă, scrie ziare.com.

Programul Noua Casă sau credit imobiliar?

Una dintre principalele diferențe e că la creditul Nouă Casă, dobânda este variabilă, în timp ce băncile oferă împrumuturi imobiliare cu dobânda fixă, care poate ajunge și până la 7-10 ani. Un al doilea aspect de care trebuie să ții cont este să iei creditul, oricare ar fi el, în moneda națională. În felul acesta, vei preveni riscul valutar. Băncile oferă creditele proprii în lei și în euro, în timp ce Nouă Casă le oferă doar în lei.

Mai contează și perioada de timp în care primești banii. La Nouă Casă aprobarea dosarului se prelungește în unele cazuri și cu până la o luna sau mai mult, din cauza că este nevoie de aprobare și de la stat (FNGCIMM). Iar din practică de până acum, în această perioada, statul nu lucrează la capacitate maximă.

Pe de altă parte, în cazul creditului Nouă Casă, nu ai voie să înstrăinezi locuința decât după cinci ani. E valabil și pentru închiriere. În plus, pentru împrumutul garantat de stat trebuie să constitui un depozit colateral, însemnând echivalentul a trei rate de dobânda. Suma această o vei primi înapoi numai după ce vei achita tot creditul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: