PSD vrea să trântească programul „Noua Casă”: populism sau îngrijorări reale?

PSD vrea să trântească programul Noua Casă: populism sau îngrijorări reale?

Guvernul a decis să redenumească programul Prima Casă și să vină cu noi prevederi, inclusiv dublarea plafonului până la care poate garanta creditele. Noul program se numește Noua Casă, dar PSD se declară nemulțumit și ar vrea să-l respingă în Parlament.

Programul Prima Casă a devenit istorie, dar această formă de sprijin guvernamental nu a dispărut, ci a fost, de fapt, redenumită. E vorba de programul Noua Casă, ale cărui norme au fost aprobate recent de Guvern și care ar urma să se desfășoare până la sfârșitul anului. Dacă mai rămân fonduri, atunci posibil să fie prelungit și anul viitor.

Numai că Guvernul este pus la colț din cauza prevederilor din program, iar PSD ar vrea să-l respingă în Parlament. Senatorii social-democrați, care dețin majoritatea în Comisia de Buget, au redactat un raport de respingere.

Programul „Noua Casă”, motiv de dispute politice

Cum spuneam, Guvernul a decis să modifice programul Prima Casă prin OUG și să-l redenumească Noua Casă, iar normele au fost aprobate recent. Cea mai importantă prevedere se referă la dublarea plafonului – de la 70.000 de euro la 140.000 de euro. Cine vrea să obțină un credit de până la 70.000 de euro trebuie să vină cu un avans de 5%, la fel ca la Prima Casă.

Dacă împrumutul sare de 70.000 de euro (și nu depășește 140.000 de euro), însă, avansul trebuie să fie de 15%. Statul garantează până la 60% din valoarea creditului.

Acum, PSD se declară nemulțumit și ar vrea punerea în practică a propriului program  – „O familie, o casă” – care a trecut de Parlament, a fost promulgat de președinte, dar ignorat de Guvernul PNL. Social-democratul Eugen Teodorovici, de exemplu, susține că forma aleasă de Guvern îi favorizează pe dezvoltatorii imobiliari, nu pe cei care au nevoie de o locuință.

Mai mult, arată social-democrații, proiectul n-are avizul BNR. De altfel, reprezentanții Băncii Naționale atrăgeau atenția că dublarea plafonului e periculoasă.

„Punctul de vedere al Direcţiei din care fac parte este că o majorare a plafonului trebuie tratată cu foarte multă prudenţă. A existat chiar şi în CNSM o propunere în acest sens, respectiv de transformare mai degrabă într-un program cu caracter social a sistemului de „Prima Casă”.El se transformase într-un program care ducea la cumpărarea de case de vacanţă, case pentru închiriere, or nu aici este obiectivul pe care l-a avut Guvernul în momentul în care a lansat acest program”, spunea Eugen Rădulescu, director al Direcţiei de Stabilitate din BNR

Raportul de respingere a OUG va fi supus votului în plen al Senatului, iar apoi proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și vot final Camerei Deputaților.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: