TikTok, un pericol pentru agențiile guvernamentale: avertismentul oficialilor FBI

TikTok, un pericol pentru agențiile guvernamentale: avertismentul oficialilor FBI

În câțiva ani, TikTok a devenit una dintre cele mai importante rețele sociale de pe mapamond. Din păcate, pentru că provine din China, oficialii americani sunt foarte îngrijorați.

Pe parcursul zilei de miercuri, în Senatul Statelor Unite ale Americii, oficialii mai multor agenții guvernamentale s-au adunat pentru a formula un avertisment la adresa TikTok. Mișcarea a fost una fără precedent, în contextul în care legătura dintre rețeaua socială și guvernul chinez nu este clară, pentru a spune că progrămelul este un instrument de spionaj.

Printre soluțiile propuse de oficiali ai FBI-ului, Departamentului de Justiție și Departamentului de Securitate Internă, s-a numărat o interdicție de instalare a aplicației pe dispozitive guvernamentale. Este important de reținut că în discursul din senat nu au fost prezentate dovezi solide pentru justificarea unor practici radicale, ci, la fel ca în cazul Huawei, americanii au afirmat că aplicația mobilă ar putea fi exploatată de serviciile de informații chineze. Este absolut irelevant dacă se va întâmpla vreodată așa ceva.

Senatorul Josh Hawley a anunțat cu această ocazie că va introduce un proiect de lege pentru a interzice TikTok pe toate dispozitivele guvernamentale. Potrivit acestuia aplicația reprezintă „un risc major pentru securitatea poporului american”.

Tonul tuturor celor prezenți la ședință a fost unul cât se poate de grav. „Persoana obișnuită nu înțelege implicațiile” TikTok, a afirmat un oficial al FBI responsabil de securitatea cibernetică. „Deși colectarea datelor de către TikTok poate părea inofensivă, acestea pot fi agregate într-o bază de date ce ar putea fi folosită în multe scopuri”, a adăugat oficialul.

Încercând să descurajeze oamenii să o mai folosească, fără vreun argument solid în acest sens, membrul FBI a prezentat ”posibilități”. El a insistat pe ce s-ar putea întâmpla, nu pe ce s-a întâmplat sau pe argumentele care ar putea duce la materializarea acelui scenariu. Potrivit spuselor oficialului rețelele sociale deținute de companii chineze pot colecta liste de contacte, date privind locația, date bancare, ulterior, „toate aceste date putând fi transferate în alte locații sau către alte companii”.

Încercând să liniștească spiritele, oficialii TikTok au publicat o singură frază după discuțiile din Senat, simplă și eficientă. ”TikTok dă asigurări utilizatorilor săi că operațiile sale nu sunt influențate de guvernul chinez.”

Citește și: