14 feb. 2020 | 11:41

TikTok se confruntă cu cel mai stupid scandal, iar explicațiile nu ajută

ACTUALITATE
TikTok se confruntă cu cel mai stupid scandal, iar explicațiile nu ajută

TikTok a devenit o aplicație extrem de populară la nivel mondial. Dar acum se confruntă cu un scandal extrem de stupid, iar explicațiile date nu prea ajută.

TikTok e o aplicație preferată în special de tineri. De fapt, cam așa s-au impus chinezii pe piață și au reușit să câștige teren. Între timp, și-au dat seama și influencerii că poate fi un teritoriu extrem de benefic pentru conținutul pe care-l oferă.

Mulți cred că TikTok va ajunge să ia față Instagram în viitor. E departe, încă, de a face acest lucru, dar lucrurile se mișcă bine.

TikTok s-a confruntat, însă, cu niște acuzații legate de securitatea națională în Statele Unite. Între timp, a mai răsărit un nou scandal, unul extrem de stupid.

Scandalul în care e implicat TikTok are legătură cu comunitatea trans

Comunitatra transgender (persoanele transsexuale) acuză rețeaua TikTok de cenzură. O asociație care apără drepturile acestora susține că mai multe postări ale acestora au fost șters de pe platformă. E vorba de videouri în care unele persoane își discută viața și care ar fi fost date jos de compania chineză.

TikTok a venit cu un răspuns nu foarte convingător. A recunoscut că a eliminat respectivele postări pentru că încărcau anumite reguli, dar n-a specificat care sunt acestea. A venit apoi cu un mesaj de unitate și toleranță.

„Avem o comunitate vibrantă și diversă pe TikTok: sunt aproape două miliarde de vizualizări al contentului marcat cu #trans și peste 2,1 miliarde de view-uri marcate #lgbtq”, transmite compania.

Dar asociația amintită mai sus insistă că, de fapt, chinezii au vrut să dea un mesaj foarte clar și anume că persoanele transsexuale n-au ce căuta acolo.

Din scandal în scandal

Scandalul urmează altor serii de controverse la adresa aplicației chineze.

În decembrie, spre exemplu, chinezii au recunoscut că videourile făcute de persoane cu dizabilități au fost intenționat oprite să devină virale, din cauza unei politice legate de cyberbullying. De asemenea, tot în luna septembrie, The Guardian relata cum aplicația a restricționat sau a interzis anumite postări cu conținut politic, inclusiv unele care își arătau suportul pentru comunitatea gay.

Cum spuneam, TikTok e o aplicație extrem de populară. Iar surpriza vine în cazul României. În luna decembrie a anului trecut, spre exemplu, România a fost țara cu cea mai mare creștere a descărcărilor din Apple App Store – cu peste 1.500% mai multe descărcări de TikTok decât în luna precedentă, adică luna noiembrie, potrivit datelor Statista.

Statistic: Countries with the highest growth of TikTok downloads from the Apple App Store in December 2019 | Statista