09 iun. 2020 | 11:44

Tesla cu baterie de două milioane de kilometri: cum ar putea deveni acest lucru realitate

ACTUALITATE
Tesla cu baterie de două milioane de kilometri: cum ar putea deveni acest lucru realitate

Unul dintre cele mai importante aspecte în ceea ce privește mașinile electrice este bateria și, implicit, autonomia vehiculelor. Tesla ar putea primi o actualizare masivă, datorită acestui producător de baterii.

Un producător chinez de baterii auto spune că este gata să fabrice un produs capabil să alimenteze un vehicul pe o distanță de două milioane de kilometri și, de asemenea, ar urma să aibă o durată de viață de 16 ani. În schimb, majoritatea producătorilor de automobile oferă numai garanții cuprinse între aproximativ 96.000 și 241.000 de kilometri, pe o perioadă de trei până la opt ani.

Contemporary Amperex Technology, compania care a anunțat reușita, nu menționează cine sunt producătorii auto pe care îi va aproviziona cu noile sale baterii. Totuși, publicația Reuters anunța în luna mai că bateria a fost co-dezvoltată cu Tesla.

Dezavantajul unei astfel de baterii care oferă o autonomie de două milioane de kilometri ar urma să fie mai scumpă decât una tradițională. Potrivit șefului companiei, Zeng Yuqu, prețul acestora ar fi cu 10% mai mare decât celelalte baterii pe care le produce.

Tesla ar urma să primească și ea această baterie

Bateria Contemporary Amperex Technology pare să fie gata. Zeng Yuqu menționează că dacă cineva pune o comandă, compania este gata să producă.

Compania a semnat un contract de doi ani pentru furnizarea de baterii pentru mai multe companii. În februarie, a semnat contract pentru furnizarea bateriilor pentru Tesla Model 3. Ceilalți clienți ai acesteia includ producători auto precum BMW, Daimler, Honda, Toyota, Volkswagen și Volvo.

Deteriorarea bateriilor, care trebuie înlocuite după câțiva ani, este unul dintre factorii care împiedică adoptarea mai amplă de mașini electrice de către consumatori. Anul trecut, Tesla a semnalat că ar urma să producă o baterie capabilă să reziste peste un milion de mile, echivalentul a 1,6 milioane de kilometri.

O echipă de cercetători de la Dalhousie University a publicat un studiu pe această temă. Aici a descris o baterie Li-Ion mult mai puternică decât cele anterioare. Aceasta ar putea propulsa un vehicul electric pentru un milion de mile. Partea și mai interesantă e că, în tot acest timp, bateria de pe mașinile Tesla nu și-ar pierde decât 10% din capacitate de-a lungul vieții. Echipa de cercetători susține că bateriile pot suporta peste 4.000 de cicluri de încărcare.