Terapia intensivă, pe holuri de spital: imaginile de la Matei Balș, ca să înțelegi gravitatea pandemiei

Terapia intensivă, pe holuri de spital: imaginile de la Matei Balș, ca să înțelegi gravitatea pandemiei

Un set de imagini de la Institutul Matei Balș din București au devenit virale, la câteva ore după ce au fost postate pe Facebook de către un pacient infectat cu noul coronavirus.

„Cam așa arată holurile spitalului Matei Balș cu bolnavi de Covid, este înspăimântător, nu mai au pe unde să îi așeze, pacienții stau pe scaune la oxigen, sunt internați pe paturi de campanie. Terapia intensivă s-a mutat pe holuri. Nici nu vreau să vă spun ce muncă duc medicii, de dimineață nu i-am vazut să bea un pahar de apă. Oameni buni, trebuie să înțelegem că sistemul sanitar nu mai are cum să facă față, cât de curând intră în colaps, daca nu e deja”, este mărturia lui Constantin Vasile Ifteme, un medic veterinar internat cu Covid-19 la Institutul Matei Balș din București.

Majoritatea spitalelor din România sunt suprasaturate când vine vorba de Covid-19. Din acest motiv, mulți pacienți în stare mai mult sau mai puțin gravă ajung să fie transferați la sute de kilometri distanță, în alte localități din România. Bolnavi din Brașov au ajuns să fie transferați la Târgu Mureș, în timp ce mulți bucurești ajung până în Moldova pentru a beneficia de tratament.

terapie intensiva pe holuriO mostră a dezastrului din spitalele românești a ajuns online datorită unui pacient internat la Matei Balș, în Capitală. Situația reprodusă în imaginile sale este una absolut terifiantă. Pacienții cu COVID-19 sunt întinși pe paturi de campanie sau conectați la oxigen direct pe holul Institutului Matei Balș din București, din cauză că în secția de Terapie Intensivă și în saloane nu mai sunt locuri.

În teorie, tocmai pentru că aceste imagini nu sunt editate sau prelucrate, ci doar filmate și postate pe internet, ar trebui să aibă un pic mai multe credibilitate, comparativ cu informațiile oferite de anumite trusturi de presă. Din păcate, în societatea actuală, este improbabil să nu dea naștere unui val de conspirații și scenarii de la care ți se ridică părul pe mână mai mult decât de la cadrele efective.


DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI