Tarife mai mici la convorbirile telefonice: ce se schimbă de la 1 noiembrie

Tarife mai mici la convorbirile telefonice: ce se schimbă de la 1 noiembrie

ANCOM anunță tarife mai mici la convorbirile telefonice, iar prevederea intră în vigoare la 1 noiembrie. Iată ce trebuie să știi.

ANCOM anunță modificări la tarifele la convorbiri telefonice de la 1 noiembrie.  Astfel, tariful maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe va fi redus cu 30%. Măsura intră în vigoare peste două luni, potrivit unui anunț al ANCOM – Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

Potrivit instituției, noul tarif maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe va fi de 0,098 eurocenţi/minut.

Tarife mai mici la convorbiril telefonice

Tarifele au fost dezbătute și aprobate într-o ședință ANCOM, anunță instituția.

”ANCOM a dezbătut, în cadrul unei şedinţe online a Consiliului Consultativ, reducerea cu 30% a tarifului maxim de terminare a apelurilor la puncte fixe. Astfel, începând cu data de 1 noiembrie 2020, noul tarif maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe va fi de 0,098 eurocenţi/minut. Noul tarif a fost determinat în urma actualizării mai multor parametri ai modelului de calculaţie a costurilor de tip LRIC pur, metodă utilizată pentru stabilirea tarifului actual, precum şi a costului capitalului”, arată Autoritatea într-un comunicat.

Ce înseamnă acest lucru? Mai exact, operatorii de telefonie fixă desemnaţi de autoritate ca având putere semnificativă vor putea aplica un tarif de maxim 0,098 eurocenţi/minut în cazul apelurilor naţionale, apelurilor iniţiate din Spaţiul Economic European (SEE), precum şi în cazul apelurilor iniţiate din reţele din afara SEE, dacă acordurile internaţionale în vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare.

Tarifele sunt valabile pentru toți cei 31 de operatori care au și telefonie fixă.

De la 1 ianuarie 2020, au scăzut și tarifele la telefonie mobilă. Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații anunța că tarifele maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile vor fi reduse. Acest lucru va putea fi posibil până la data de 1 ianuarie 2020.

În acest context, practicarea unui tarif de 0.76 eurocenți pe minut pentru apelul la puncte mobile va fi cu 10% mai mic decât nivelul pe care îl atinge la momentul acesta.

Citește și: