23 apr. 2020 | 06:00

Tânără româncă, aur la Olimpiada Europeană de Matematică: cine este Amina Abu Shanab

ACTUALITATE
Tânără româncă, aur la Olimpiada Europeană de Matematică: cine este Amina Abu Shanab

La doar 17 ani, o tânără româncă se poate lăuda cu medalia de aur la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete. Numele ei este Amina Abu Shanab.

Eleva din clasa a XI-a a Liceului Teoretic Internațional de Informatică din București a câștigat locul întâi la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete. Competiția cu o lungă tradiție este intitulată EGMO 2020 și, pentru prima oară, s-a desfășurat online. În mod normal, ar fi trebuit să aibă loc în localitatea olandeză Egmond aan Zee. Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, s-a decis mutarea competiției pe internet.

La ediția din acest an, țara noastră a fost reprezentată de patru fete: Amina Abu Shanab şi colega ei Diana Ţolu, de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti, Alexandra Timofte de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti şi respectiv Lucia Rîşnoveanu de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Constanţa.

Din fericire pentru noi, toate au plecat acasă cu medalii. Cea mai bună dintre toate a fost însă Amina. Cu un total de 39 de puncte obţinute în cele trei zile de competiţie, Amina Abu Shanab s-a plasat pe primul loc şi a obţinut medalia de aur a Olimpiadei. Alexandra Timofte a câştigat la rândul său medalia de aur cu 29 de puncte obţinute la cele 6 probe ale competiţiei. Diana Ţolu a obţinut o medalie de argint, cu 23 de puncte, iar Lucia Rîşnoveanu a câştigat o medalie de bronz cu un total de 17 puncte.

Ca referință, nu a existat o singură medalie de aur la concurs. Conform regulilor competiției, de la 26 de puncte în sus participantele sunt recompensate cu o medalie de aur. În intervalul 18 – 25 de puncte se acordă o medalie de argint, iar între 11 și 17 puncte, medalia de bronz. Concurentele care au rezolvat perfect una dintre cele 6 probleme, obţinând punctaj maxim (7 puncte), au primit câte o menţiune, chiar dacă nu au obţinut punctajul total necesar pentru medalii.

În clasamentul pe țări, România s-a aflat pe poziția a treia cu 108 puncte. Pe locul întâi a fost Rusia cu 128 de puncte, urmată de Serbia cu 118 puncte. Competiția a avut loc între 14 și 21 aprilie.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele